Förenklat kopplingsschema till Yamaha FS 1

Hasses tändplatta. Den röda linjen är kabeln till den utanpåliggande tändspolen (kan vara den svarta från kondensatorn som går ner i tändplattan). Kabeln från matarspolen bör isoleras bättre där den sitter på kondensatorn (krympslang).

Förenklat kopplingsschema till Yamaha FS 1

Publicerad

Fråga: Jag har tänkt ta bort blinkers, tändningslås och bara ha det på det på det gamla viset. Jag har en Yamaha FS 1 från 1977. Vill du rita upp ett kopplingsschema med tändspole, brytare, kondensator. Där är två spolar på tändplattan – skall jag ha bägge?

Hasse

 

Svar: Spolen till vänster är matarspolen till den utanpåliggande tändspolen och spolen till höger är ljusspolen som driver lampor och signalhorn.

Jag har tagit ett kopplingsschema från en äldre moped och lagt till (röda streck) hur man ansluter en utanpåliggande tändspole. På schemat saknas dödarknappen då det kommer från en moped där motorn stannas med en pysventil. På den nedersta bilden syns det hur det ser ut inne i tändsystemet. Det är förmodligen så här det redan är kopplat.

Jim Lundberg

Omritat schema från äldre moped. De röda linjerna är kabeln till utanpåliggnde tändspole samt dödarknapp. Den senare saknas i schemat. Troligtvis är den redan anslutet på Yamahan, fast då till tändningslåset. Om låset ska bytas till enbart en omkopplare på styret ska denna kabel kopplas till dödarknappen (motorn stannar när denna kabel jordas)

Kabeln från Yamahans ljusspole kopplas då omkopplaren på styret enligt schemat.

Kopplingen inne i tändsystemet. Det är förmodligen så här det redan ser ut. Den svarta kabeln på översta bilden är troligtvis den som är röd på detta schema.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur shimsar man vevaxeln på en Puch V3-motor?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Tobias: Du är välkommen! Monarken: Loctite är ju ett varumärke som tillverkar ett antal limprodukter, men betyder ju gänglåsning i de flestas öron. Jag använder oftast mediumstark gänglåsning...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842