Förenklat kopplingsschema till Yamaha FS 1

Fråga: Jag har tänkt ta bort blinkers, tändningslås och bara ha det på det på det gamla viset. Jag har en Yamaha FS 1 från 1977. Vill du rita upp ett kopplingsschema med tändspole, brytare, kondensator. Där är två spolar på tändplattan – skall jag ha bägge?

Hasse

 

Svar: Spolen till vänster är matarspolen till den utanpåliggande tändspolen och spolen till höger är ljusspolen som driver lampor och signalhorn.

Jag har tagit ett kopplingsschema från en äldre moped och lagt till (röda streck) hur man ansluter en utanpåliggande tändspole. På schemat saknas dödarknappen då det kommer från en moped där motorn stannas med en pysventil. På den nedersta bilden syns det hur det ser ut inne i tändsystemet. Det är förmodligen så här det redan är kopplat.

Jim Lundberg

Förenklat kopplingsschema till Yamaha FS 1
Omritat schema från äldre moped. De röda linjerna är kabeln till utanpåliggnde tändspole samt dödarknapp. Den senare saknas i schemat. Troligtvis är den redan anslutet på Yamahan, fast då till tändningslåset. Om låset ska bytas till enbart en omkopplare på styret ska denna kabel kopplas till dödarknappen (motorn stannar när denna kabel jordas) Kabeln från Yamahans ljusspole kopplas då omkopplaren på styret enligt schemat.
Förenklat kopplingsschema till Yamaha FS 1
Kopplingen inne i tändsystemet. Det är förmodligen så här det redan ser ut. Den svarta kabeln på översta bilden är troligtvis den som är röd på detta schema.
Rulla till toppen