Kolvringar till ILO F 48

Fråga: Hej Jim! Jag har en påhängsmotor ILO F48 som jag saknar kolvringar till. Cylinderdiameter är 37 mm och kolven 36,8 mm. Spåret till ringarna är 2 mm. Knastren sitter i nederkant i spåren. Det verkar svårt att hitta ringar med detta mått. Har du något tips? Kan man ta ringar som är 38 mm och ta bort lite i ”gapet” så att de passar? Finns det några andra motorer i så fall som har passande ringar som kanske är lättare att få tag på och modifiera?

Thomas Pehrsson

 

Svar: En kolvringshöjd på 2 mm är ganska vanlig och många kolvringar passar in på det måttet (Puch och Sachs med flera mopedmotorer). Men när det gäller diametern kan det bli problem. Rent matematiskt sker följande: om ringen trycks ihop 1 mm så minskar kolvringsgapet med drygt 3 mm (Pi = 3,14). Ringändarna kommer alltså att överlappa varandra. Det innebär att man måste fila bort 3 mm av ringens ena ände samt fila till ett nytt urtag för styrstiftet i kolven.

Detta är egentligen inget större problem om man har bra filar och är noggrann, men det finns ett annat problem och det är att en kolvring av en viss storlek bara är helt rund om den sitter i en cylinder med rätt diameter. Det är så de slipas vid tillverkningen. Om det handlar om så mycket som 1 mm på en liten ring med 37 – 38 mm diameter kan det bli så att den nerfilade ringen inte ligger an med samma kraft mot cylinderloppet varvet runt. Det kan till och med bli så att det uppstår glipor mellan ring och lopp. Det är annorlunda om ringen är till en bil och ligger på 80 – 90 mm då kan 1 mm skillnad fungera efter filning.

Du kan alltid testa hur det blir på följande sätt: Ta en tuschpenna och rita en bred ring i cylinderloppet. Sätt i den nerfilade ringen i loppet och ta kolven och tryck ringen förbi tuschstrecket. Om strecket blir jämnt avskrapat kan ringen fungera, men om bara vissa delar av strecket skavs bort kan det bli otätt. Mitt tips är att du försöker hitta en ring med rätt diameter, eller åtminstone som ligger närmare 37 mm. Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor om de kan ha ringarna du söker.

Jim Lundberg

Rulla till toppen