Årsmodell på HMW 50 SL

Eriks HMW. Någon som kan svara på vilket år den är tillverkad?

Årsmodell på HMW 50 SL

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har köpt en HMW 50 SL som enligt förra ägaren är från 1955, men jag är inte helt säker på det... Jag fick nämligen med vad som skulle vara "original" "typintyg" från 1955, och ja, där står 1955, men pappret är till en HMW 50 L, inte 50 SL. När jag söker på "HMW 50 SL" på Google så finns det nästan inga bilder på just min modell, utan på en modell med samma ram och motor, men annan framgaffel. Så min tanke är att min kanske trots allt kan vara en tidig 50 SL från 1955, och dem andra är senare 50 SL modeller?

Eller finns det något sätt att bestämma vilken årsmodell det är?

MVH

Erik B.

 

Svar: Jag har tyvärr dåligt med information om denna moped, men motorn som heter 50 N kom redan 1955. Motorn 50 N beskrivs som en nyhet 1956, men jag har den första utgåvan av den Österrikiska reservdelskatalogen till denna motor och den är daterad till 1955.

Eftersom mopeder inte är registrerade och saknar registreringsskylt finns de inte i något myndighetsregister där man kan hitta uppgifter om årsmodell och tekniska data – något man bara kan göra på exempelvis personbilar, lastbilar och motorcyklar.

Då återstår egentligen bara att jämföra sin modell med daterade reklambilder. Ibland kan man hitta hastighetsmätarens tillverkningsår om man tittar på dess undersida. Där kan det stå år och månad. Exempel: En mätare tillverkad i maj 1959 kan vara märkt 5/59. Men tyvärr så är det ingen garanti för att mopeden är från samma år som mätaren.

Kolla på sajten mo-ped så kanske du hittar rätt modell och tillverkningsår.

Jim Lundberg

On
Off

15 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olja Volvo M47

1 kommentar

Erik A: Om inte jag minns helt fel, så har Volvo, vid olika tidpunkter, rekommenderat såväl någon "vanlig" transmissionsolja, någon motorolja, samt någon ATF olja till den växellådan. Du kam nog...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842