Kolvbult i överdimension till JB 150

Fråga: Hej Jim, hittade en gammal fråga om kolvbult till JB 150cc, där nämner du att någon engelsk motor har en kolvbult som har halvtums diameter, så man kan göra en quickfix om man brotschar upp original 12,5 mm till typ 12,7 mm. Som varandes vän av quickfix så vill jag gärna veta om du kan något märke som bär nyss nämnda diameter på kolvbulten, så jag kan möta våren och grusvägarna med stil. Tänker vi någon Villiers? BSA/Dkw? BSA C11 är det inte i vart fall, det har jag kollat.

Vänligen Adam Ekeberg

 

Svar: Kolvbulten till Villiers 6E (197 cc) är 12,7 mm i diameter. Den motorn har dessutom samma cylinderdiameter som JB 150 (59 mm) så även längden på kolvbulten bör vara rätt. Om bulten är för lång kan man slipa ner den i ena änden, men det är viktigt att inte slipa så hårt att bulten blir blåanlöpt i änden. Dessutom måste den gradas noggrant så att den inte skadar hålet i kolven när den trycks in där.

Jag ar ett svagt minne av att även JAP 125 cc har samma diameter på kolvbulten, men dessa motorer är ganska ovanliga. Kolvbulten till Royal Enfield 125 cc ligger också på någonstans 12,60 – 12,70 mm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen