Krav på elektriskt ljus?

Krav på elektriskt ljus?

Publicerad

Fråga: Jag har en bil med enbart gasljus och fotogenlampor. Vilka elektriska lampor måste jag montera på bilen för att få den genom besiktningen?

Hans

Svar: Jag bollade din fråga vidare till P-A Blommefors, tekniskt ansvarig besiktningsingenjör på Svensk Bilprovning. Han svarade så här:

De grundläggande belysningskraven som idag gäller för bilar från 1975 och äldre (det kan finnas vissa måttkrav) och som även vara inkopplade i fordonets elektriska system. Min/vår erfarenhet när det gäller dessa gamla bilar med karbid/gas/fotogenlampor är att de har beviljats undantag(dispens) från kravet på belysning och får då endast framföras på väg i dagsljus. Om bilen endast skall användas i samband med utställningar, veteranbilsträffar eller liknande arrangemang är min rekommendation innan man börjar bygga om/konvertera till elektrisk belysning, prövar att med att söka undantag från krav på belysning hos Transportstyrelsen.

Elektriskt system

-Fordonets elektriska system får inte ha större spänningsfall än att spänningen vid de olika belysningsanordningarnas glödlampor vid full generatorladdning, och utan någon ytterligare strömförbrukare inkopplad, uppgår till 6, 12 respektive 24 V vid 6, 12 respektive 24 V systemspänning.

Helljus

-Minst två helljusstrålkastare framtill som avger vitt eller gult ljus och som under mörker och vid klar sikt kan belysa vägen på en sträcka av minst 100 m framför fordonet.

Halvljus

-Två halvljusstrålkastare framtill som avger vitt eller gult ljus och som under mörker och vid klar sikt belyser vägen minst 40 m framför bilen utan att blända mötande.

-1966 eller tidigare års modell, ska vara inrättad för asymmetriskt ljus för högertrafik eller inrättad för symmetriskt ljus.

Blinkers

-Bak: Jämnt antal körriktningsvisare som avger bakifrån synligt orangegult eller rött ljus.

-Fram: jämnt antal körriktningsvisare som avger framifrån synligt orangegult eller vitt ljus.

-Blinkfrekvens av 90 +/– 30 blinkningar per minut.

Bakljus

-Bil och släpvagn ska ha minst två positionslyktor baktill som avger rött ljus bakåt.

-Ansluten till fordonets elektriska system att den är tänd när fordonets huvudstrålkastare är tänd.

Stoppljus

-Minst en stopplykta baktill som avger rött eller gult ljus bakåt när bilens färdbroms används.

Skyltlykta

-Ska avge vitt ljus för sådan belysning av bakre registreringsskylt så att den lätt kan avläsas i mörker

Reflex

-Även om det inte ingår i bilens elektriska system är det värt att påpeka att bilen måste ha två icke triangulära bakre reflexanordningar som vid belysning återkastar rött ljus bakåt. Reflexerna ska vara typgodkända eller vara "SP"-godkänd (Statens Provningsanstalt).

Så långt Bilprovningen. Lycka till med bilen.

Robert Gustavsson

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur shimsar man vevaxeln på en Puch V3-motor?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Tobias: Du är välkommen! Monarken: Loctite är ju ett varumärke som tillverkar ett antal limprodukter, men betyder ju gänglåsning i de flestas öron. Jag använder oftast mediumstark gänglåsning...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842