Går motorn bättre med dubbla tändstift?

Fråga: Hej! Vissa tvåtaktsmotorer (MC) hade dubbla tändstift, åtminstone förr. Tror att JAP tillhörde dem vill minnas att jag i min ungdom såg en sådan motor! Nu körde jag ingen sådan, och kan alltså inte veta om den gick sämre med bara ett stift. Tycker att den borde det! ÄR det så?

Under den tid jag ägnade mig åt flygning hade troligen alla maskiner dubbla magneter, Piper Colt och Piper Cherokee var de plan jag flög, och i checklistan innan start ingick att prova magneterna; först vänster, sedan höger och sedan båda, och det var alltid båda som var inkopplade vid flygning. Accepterat varvtalsfall var 200 varv/minut när motorn gick på endast en magnet.

Större varvtalsfall var inte tillåtet, och jag råkade inte ut för det, men nåååågot sjönk alltid varvtalet! Det är därför jag tycker att motorn på tvåstiftsmotorer borde gått något sämre om det ena stiftet lade av!

Hälsningar!

Willy

 

Svar: En del motorcyklar hade dubbla tändstift av den anledningen att om det blev loppa på stiftet behövde man bara flytta över tändkabeln till det andra stiftet och köra vidare. Men här handlar det bara om ett ”reservstift”. Det finns ju motorer som ha två aktiva tändstift per cylinder. Man får alltså två simultana antändningar av färskgasen i förbränningsrummet.

Om detta vet jag lite, men jag kommer ihåg gamla artiklar är man testat motorcyklar (fyrtakt) på rullande landsväg före och efter konvertering till dubbla tändstift och att skillnaden var marginell i effekt och vridmoment.

Någon som vet mer?

Jim Lundberg

Går motorn bättre med dubbla tändstift?
Bild från Anders Österberg.
Rulla till toppen