Söker information om Phönix motorcyklar

Söker information om Phönix motorcyklar

Publicerad

Fråga: En bekant har en gammal motorcykel som heter Phönix, hittar ingen information om dessa så jag undrar om ni har lite mer information om dem? Det står Phönix både på emblemet och på motorn. Ägaren tror att den är från strax efter 2:a världskriget och att den är tysk. Han har en verkstadsbok till den på gammaltyska, omöjligt att förstå. Den har skattekvitto från 1957 så den har varit svenskreggad. Har tyvärr ingen bild och motorcykeln står illa till i en insnöad lokal i det snörika Jämtland.

PS! har sett att Phönix tillverkat flygplan men inte hittat några motorcyklar.

mvh

Sven Mårtensson

 

Svar: Det fanns åtminstone tre motorcykeltillverkare med detta namn, fast med olika stavning. Två var engelska och det tredje var tyskt. I engelskspråkig text skriver man "Phoenix" om alla tre, trots att den tyska stavas "Phönix". Förmodligen för att de saknar "ö" i alfabetet. Men det tyska Phönix verkar bara funnits mellan 1933-1939, vilket inte stämmer om din bekants motorcykel ska vara från 1950-talet.

Däremot så fanns det en annan tysk motorcykeltillverkare som hette R.M.V. GmbH (Motorradwerke, Ravensberger) som började tillverka motorcyklar under namnet Phönix i början av 1930-talet fram till 1952 då företaget lades ner. Dessa fanns med motorer från 175 till 500 cc från tillverkare som Villiers, Bark, Kuechen och Blackburne med flera. Det är oklart om dessa två Phönix har något gemensamt, eller om de samexisterade under 1930-talet.

Någon svensk återförsäljare har jag tyvärr inte hittat – eller några tekniska data. Någon som kan tipsa Sven om var man kan hitta mer om detta fabrikat?

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Monark med CZ-motor där det dryper olja ur avgassystemet

2 kommentarer

Andercz: Har du nyss fått art på cykeln? Har den stått stilla länge? Har den stått med en läckande förgasare, kan det ha runnit oljeblandad bensin in i vevhuset. När den mer lättflyktiga bensinen avdunstar...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01