Hur vänder man kolven i Morini 125 cc?

Hur vänder man kolven i Morini 125 cc?

Publicerad

Fråga: Hej jag har en Monark 125 TS från 1973 med Morinimotor. Motorn är isärplockad och jag försöker montera ihop den det går bra men kolven är ju inte liksidig i underkant. den ena sidan är lägre, detta har jag aldrig sett på någon annan kolv 2-takt eller 4-takt. Man kan vända den framåt eller bakåt utan några problem med styrstiftet till kolvringarna. På vilket håll skall den vara? Jag har två kolvar, båda likadana. Vet ni var man kan köpa delar till motorn?

Karl-Olof Andersson

 

Svar: Jag har tyvärr ingen motor att kika i och på den enda sprängskissen jag har (ovan) ser man inte hur kolven ska vändas. Jag funderar på hur den är utformad. Är den lägre på ena sidan (höger/vänster) eller är den lägre framtill eller baktill? Man tycker ju att asymmetrin på kolven ska förklaras med att någon port i cylindern sitter på en annan höjd eller att man kan se någon skillnad i överkant på vevhuset.

Är det någon Moriniägare som kan ge Karl-Olof svaret på detta och var man kan hitta reservdelar? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur shimsar man vevaxeln på en Puch V3-motor?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Tobias: Du är välkommen! Monarken: Loctite är ju ett varumärke som tillverkar ett antal limprodukter, men betyder ju gänglåsning i de flestas öron. Jag använder oftast mediumstark gänglåsning...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842