Hur vänder man kolven i Morini 125 cc?

Fråga: Hej jag har en Monark 125 TS från 1973 med Morinimotor. Motorn är isärplockad och jag försöker montera ihop den det går bra men kolven är ju inte liksidig i underkant. den ena sidan är lägre, detta har jag aldrig sett på någon annan kolv 2-takt eller 4-takt. Man kan vända den framåt eller bakåt utan några problem med styrstiftet till kolvringarna. På vilket håll skall den vara? Jag har två kolvar, båda likadana. Vet ni var man kan köpa delar till motorn?

Karl-Olof Andersson

 

Svar: Jag har tyvärr ingen motor att kika i och på den enda sprängskissen jag har (ovan) ser man inte hur kolven ska vändas. Jag funderar på hur den är utformad. Är den lägre på ena sidan (höger/vänster) eller är den lägre framtill eller baktill? Man tycker ju att asymmetrin på kolven ska förklaras med att någon port i cylindern sitter på en annan höjd eller att man kan se någon skillnad i överkant på vevhuset.

Är det någon Moriniägare som kan ge Karl-Olof svaret på detta och var man kan hitta reservdelar? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen