Byta tändhatt från Yamaha Aerox till Suzuki PV

Byta tändhatt från Yamaha Aerox till Suzuki PV

Publicerad

Fråga: Hej. Jag undrar om en tändstiftshatt från en Yamaha Aerox 50cc passar till en Suzuki PV 80cc? Har tappat bort den från min Suzuki.

Tom bergström

 

Svar: Jag har svårt att tänka mig att det skulle bli några problem med att flytta över en tändhatt från ett fabrikat till ett annat. Det finns visserligen olika utföranden på tändhattar som exempelvis att de är gjorda för att passa direkt på tändstiftets gängade topp eller att de krävs en hylsa på toppen. Det finns även avstörda tändhattar (inbyggt motstånd).

Sedan kan ju tändhatten monteras på tändkabeln på lite olika sätt. Ibland har hatten en gängad skruv som gängas in i kabelns kärna, ibland ska den klämmas fast på kabeln. En tredje variant (nedre bild) är att man skruvar in en vass spets i hatten rakt igenom kabeln för att få kontakt.

Någon gång har jag hört att man höjer ett varnande finger för att använda icke avstörda tändhattar eller dito tändkablar på brytarlösa tändsystem då det eventuellt (?) skulle kunna skada elektroniken. Har dock aldrig hört talas om att skador har uppstått på grund av detta.

Jim Lundberg

Äldre, icke avstörd tändhatt, där man inne i hatten drar en vass spets genom hela kabeln för att erhålla kontakt.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Uppgradera dina stötdämpare!

2 kommentarer

Cruzze: Ping ning sing på er i sommarvärmen! Upplevde nåt liknande, även om det var med kvalitetsgrejer för många år sedan när jag skulle försöka laga min brors Ford Sierra 2.0 Laser automat (måste vara...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842