Byta tändhatt från Yamaha Aerox till Suzuki PV

Fråga: Hej. Jag undrar om en tändstiftshatt från en Yamaha Aerox 50cc passar till en Suzuki PV 80cc? Har tappat bort den från min Suzuki.

Tom bergström

 

Svar: Jag har svårt att tänka mig att det skulle bli några problem med att flytta över en tändhatt från ett fabrikat till ett annat. Det finns visserligen olika utföranden på tändhattar som exempelvis att de är gjorda för att passa direkt på tändstiftets gängade topp eller att de krävs en hylsa på toppen. Det finns även avstörda tändhattar (inbyggt motstånd).

Sedan kan ju tändhatten monteras på tändkabeln på lite olika sätt. Ibland har hatten en gängad skruv som gängas in i kabelns kärna, ibland ska den klämmas fast på kabeln. En tredje variant (nedre bild) är att man skruvar in en vass spets i hatten rakt igenom kabeln för att få kontakt.

Någon gång har jag hört att man höjer ett varnande finger för att använda icke avstörda tändhattar eller dito tändkablar på brytarlösa tändsystem då det eventuellt (?) skulle kunna skada elektroniken. Har dock aldrig hört talas om att skador har uppstått på grund av detta.

Jim Lundberg

Byta tändhatt från Yamaha Aerox till Suzuki PV
Äldre, icke avstörd tändhatt, där man inne i hatten drar en vass spets genom hela kabeln för att erhålla kontakt.
Rulla till toppen