Smörjfett till Husqvarna 120 cc

Fråga: Hej Jim! Några frågor om fett. Husqvarna 120 cc med flera har en filt som ska smörja svänghjulscentrum där brytaren släpar mot. Enligt verkstadshandboken ska det vara lite värmebeständigt fett på den. Har du något tips på ett sådant fett? Och tips på ett bra fett för styrlager samt hjulnavslagren?

Thomas Pehrsson

 

Svar: Man kan använda både fett eller motorolja på den lilla filten som ska smörja brytaramens lilla fiberklack. Fett är inget annat än förtjockad olja och många tillverkare rekommenderar även några droppar olja på filten med några hundra mils intervall. Vanligt hjullagerfett fungerar också bra på filten. Om filten är dubbelvikt rekommenderas att man trycker in den lilla fettklicken mellan filthalvorna så att endast oljan i fettet sipprar fram till nocken på svänghjulet.

Däremot ska man undvika fett som innehåller vissa tillsatser som exempelvis grafit, molybden, koppar eller aluminium eftersom dessa tillsatser är elektriskt ledande och kan ställa till det om de stänker omkring inne i tändsystemet. Värmebeständiga fett finns givetvis att köpa, exempelvis på Swedol även om min erfarenhet är att vanligt konsistens- eller hjullagerfett fungerar bra. Men som alltid när det gäller elektriska komponenter: använd sparsamt med smörjmedel.

I hjullager och styrlager fungerar i stort sätt vilket konsistensfett som helst, men i just hjullager är det bra om fettet tål lite värme så att det inte börjar rinna av värmen från bromsarna. Många äldre motorcyklar har inga riktiga packboxar som tätar av hjullagren utan ofta endast en filtring, och om oljan i fettet kommer rinnande kan den sippra igenom filtringen och ta sig till bromsbackar och trumma med självklara följder. De flesta hjullager är dock värmebeständiga på förekommen anledning.

Sedan verkar detta med ”värmebeständighet” hos smörjfetter vara lite som med färger. En typ av värmebeständig färg tål 150 grader och fungerar bra på exempelvis motorblock, en annan typ av värmebeständig färg klarar 650 grader och överlever till och med på ett rödvarmt avgasrör.

Jim Lundberg

Smörjfett till Husqvarna 120 cc
Den lilla filtbiten vid pilen (1) ska ha lite smörja med några hundra mils intervall för att fiberklacken (2) på brytararmen inte ska slitas ut i förtid. Filten ”penslar” på lite olja på svänghjulets brytarnock under drift. Olja eller fett spelar mindre roll – bara det smörjs och att detta görs sparsamt så att det inte stänker på kontaktytorna.
Rulla till toppen