Var hittar man roterande filar med små mått?

Fråga: Var kan man få tag i en roterande fil som man kan gå in i cylindern och snygga till kanalerna invändigt. Jag och några till har letat febrilt men misslyckas, tror att den här frågan rann ut lite i sanden som vi säger. Man bör kunna gå in i ett cylinderlopp mini 38 mm. Ska nog se ut som ett kraftigt tandläkarborr, ett sådant har jag, men alldeles för klent, i alla fall det jag har. Det har gått ett tag nu så jag undrar om någon vet var man kan handla dom. Jag är ute för att finputsa ordentligt i cylindern vid kanalernas utflöde i cylindern.

Göran Andersson

 

Svar: Det går att putsa kanalerna med en Dremel och en liten slipskiva bara man ser till att skydda loppet med en tillklippt plåt som man rullat ihop och skjutit in i cylindern eftersom slipskivan gärna vill hoppa ur porten när man arbetar på portens högra sida. Man har då ett hål i plåten som är aningen större än den port man ska bearbeta.

Med en slipskiva kan man alltså bearbeta portarnas samtliga fyra sidor (upp, ner, höger, vänster), men inte på djupet. Ska man ner i botten och in i själva kanalen måste man ha ett smalt slipstift eller roterande fil. Det finns vinkelväxlar till exempelvis Dremel, men jag vet inte hur mycket de bygger på höjden. Eventuellt får man kapa skaftet på stiftet/filen om de ska gå in i cylinderloppet. Kolla med Conrad.se eller ELFA.

Jim Lundberg

Var hittar man roterande filar med små mått?
Med en slipskiva på maskinen kan man bearbeta alla fyra sidorna på en port i cylindern, men kan kan inte gå på djupet.
Var hittar man roterande filar med små mått?
Slipstift kan se ut på många sätt.
Rulla till toppen