Husqvarnamotor som vägrar dela på sig

Fråga: Hej! Håller på och renoverar en Husqvarna mopedmotor, 2-växlad, 44 cc, troligen från mitten av 50-talet. Får inte helt isär motorhalvorna. Halvorna börjar släppa någon millimeter runt vevaxeln men sitter helt fast på motorns främre del och undersida, vid växelarmen.

Troligen är det något jag missat… Skall växelarmen vara i neutralläge när man försöker dela på halvorna? Fjädern gör ju att 2:an normalt ligger i. Använder plasthammare men vågar kanske inte slå tillräckligt hårt. Har inte värmt halvorna.

Mats Ohlsson

 

Svar: Jag vet inte exakt vilken motor du avser, men jag har skruvat med ett antal olika husqvarnamotorer (Novolette enväxlad, ”Äggmotorn” samt Flintan) och inte upplevt detta. Jag har däremot inte skruvat med den tvåväxlade novolettemotorn (bilden ovan). Men det förekommer att axlarna sitter med hård passning i sina kullager och att dessa lager i sin tur sitter hårt i blocket. Då blir motorn motsträvig när den ska delas på grund av den tajta passningen. Tyska mopedmotorer brukar vara på detta vis.

Men man ska ju ändå vara försiktig när man ska dela något som gör motstånd så inget skadas. Att värma blocket är annars en bra metod då lagren lättare släpper ur sina hål i blocket. Sedan kan man i lugn och ro dra bort lagren från sina axlar med en avdragare när dessa väl är ute.

Någon som vet mer?

Jim Lundberg

Rulla till toppen