Var sitter ramnumret på Husqvarna mod 30 Lyx?

Fråga: Jag håller på att renovera en Husqvarna 30 Lyx 1954 års modell. Jag har inte hittat något chassinummer trots att jag har ramen ”bar” och våtslipat den matt och tunn i färgen. Var ska det i så fall sitta? MC:n köpte min pappa 1969 och den var i princip ”oskruvad” då, hade bara 1200 mil på mätaren. Den har varit besiktigad till 1974, då jag själv övertagit den.

Därefter har den stått avställd i reserven och alltså bara behöver en kontrollbesiktning. Det har aldrig varit fråga om något chassinummer vid besiktning. Jag har såväl original samt helt nytt besiktningsinstrument där chassienummret står. Någon som vet något om vad man ska göra? Slå in numret själv?

Thomas Persson

 

Svar: Jag har tyvärr ingen uppgift på var ramnumret (chassie-) sitter på en Husqvarna mod 30 Lyx. På föregångaren mod 27 sitter ramnumret på styrhuvudets vänstra sida (1). Vanliga ställen för ramnumrets placering brukar annars vara: 1. Styrhuvudet. 2. På ramröret under sadeln. 3. På det främre motorfästet.

Att knacka in numret själv lär vara direkt olagligt eftersom man på detta vis kan stjäla ett fordon och byta dess identitet med några sifferstansar. Däremot kan nog bilprovningen ordna detta. Kolla med den lokala bilprovningsstationen hur det ligger till med detta

Ett trick som arkeologer använder när de letar eroderade hällristningar på klippor och berg är att lysa längs med ytan med en liten ficklampa. Detta kallas för släpljus och kan avslöja väldigt små fördjupningar i ytan. Detta ska då göras under mörker.

Är det någon som har en Husqvarna Mod 30 Lyx och kan tala om för Thomas var han hittar sitt ramnummer?

Jim Lundberg

Var sitter ramnumret på Husqvarna mod 30 Lyx?
Vanliga ställen där man kan hitta ramnumret: 1 Styrhuvudet. 2. På ett av ramrören under sadeln. 3. På främre motorfästet.
Rulla till toppen