Värde på Tornax motorcykel

Tornax Z 250 - inte samma som Oscars modell.

Värde på Tornax motorcykel

Publicerad

Fråga: Hej! Har en gammal veteranhoj som jag fick av min morfar samma dag jag föddes. Den var då helt ny och den har alltså varit i vår ägo sedan ny. Det är en tysk maskin av märket "Tornax". En encylindrig ILO-motor med dubbla utblås (ett på var sida om bakhjulet) på 200 cc från 1952. Den är helt original och gått lite drygt 100 mil. Som kuriosa kan också sägas att den har en separat mätare som indikerar vilken växel man har i 1-4. Den står bara och samlar damm och jag funderar på om det finns en marknad att sälja den och vad ett utgångspris i så fall skulle vara lämpligt?

Hälsningar,

Oscar

 

Svar: Vi på Classic Motor värderar inte gamla fordon då kan vara väldigt svårt att avgöra ett värde utifrån flera aspekter. Dels hur eftertraktad modellen ifråga är. En ovanlig modell kan vara mer värd för att den är ovanlig, men kan lika gärna vara mindre värd för att ingen känner till den.

Om ett fordon inte är registrerat och besiktigat (=bara att köra) så kommer det att kosta ett antal tusenlappar bara för registring, ursprungskontroll och besiktning innan det är godkänt för färd på allmän väg.

Skicket är ytterligare en faktor. Ett gammalt och orenoverat fordon kan ju betraktas som ett fint originalfordon, men ofta måste däck och packboxar bytas ut då gummi åldras. Samma sak gäller gamla bromsbackar som tapper friktionen (bromsverkan) med tiden.

Det är väldigt ovanligt att ett fordon som är över 65 år gammalt bara har rullat 100 mil. Vanligare är att det rullat 100 mil efter en renovering. Om motorcykeln förvarats varmt och torrt under alla dessa år kan den vara i väldigt fin skick, men kommer ändå att behöva en genomgång (däck, packboxar, bromsar med mera) innan den blir helt pålitlig och trafiksäker.

Tornax är ingen vanlig motorcykel i Sverige och om det är värdehöjande eller värdesänkande kan jag inte svara på. Det verkar var en riktigt trevlig motorcykel och förhoppningsvis finns det köpare som tycker likadant.

Vårt standardsvar är att man bevakar olika köp & säljsajter som exempelvis Blocket för att se vad man begär (och kanske får) för liknande fordon. I ditt fall en "mellanviktare" från 1950-talet.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842