Förstörde jag startmotorn?

Förstörde jag startmotorn?

Publicerad

Fråga: När jag laddade batteriet på min Volvo PV 444 LS så glömde jag slå om från 12 till 6 V på laddaren. Jag upptäckte det efter cirka 30 sekunder -1 minut. Batteriet laddades sedan på 6 V och det verkar inte tagit skada.

Däremot går inte startmotorn runt, kan den ha "bränts" av misstaget med laddaren? Eller är det bara slumpen?

Tändningen var av så jag vet inte hur mycket skada den korta perioden med 12V kan ha orsakat. Instrument som tankmätare med mera fungerar och klarade sig tydligen.

Mikael

Svar: Om startmotorn brändes av batteriladdaren eller om det var slumpen kan jag inte svara på. Jag tror att en alltigenom frisk startmotor skulle klarat av 12 volt om det rört sig om så pass kort tid, men kanske inte en som är defekt.

Det är möjligt att startmotorn går att rädda, det kanske bara är någon kabel som brunnit av. Det kan vara värt att kolla innan du skaffar en ny.

När det gäller resten av elsystemet tror jag att det klarar sig. PV har inte någon uppsjö av känslig elektronik och det som kan ta skada i det här fallet är möjligen radion om sådan finns.

Ett bra tips i sammanhanget är att alltid koppla ur batteriet när det laddas.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

9 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842