Ramnumrets placering på Monark Blue Top Fighter

Ramnumrets placering på Monark Blue Top Fighter

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Jag har en Monark Blue Top Fighter M90 från 1954 med 150cc ILO-motor, 1954 årsmodell. Jag har letat efter ramnummer men inte hittat något. Den är inte i registret så det kan bli problem eller?

Med vänlig hälsning

Bosse

 

Svar: Jag har svårt att tro att det skulle finnas ramar utan ramnummer – möjligtvis om en ram sålts som reservdel en gång i tiden. Någonstans på ramen bör alltså numret finnas om det inte är bortslipat. Vanliga placeringar är vid styrhuvudet, främre motorfästet eller något av ramrören under sadeln. En vanlig orsak till osynliga ramnummer är att någon varit lite väl generös med sprutspackel och topplack vid omlackering.

Ett trick som arkeologer använder sig av när de letar hällristningar är att lysa längs med ytan på berget med en lite ficklampa så syns varje liten fördjupning tydligt. Samma trick fungerar på stansade ramnummer, men det måste givetvis vara mörkt i rummet. Utan ramnummmer blir det problem vid en registrering, men om och hur det går att lösa får man kolla med bilprovningens tekniska avdelning.

Någon som vet var Bosse ska leta efter ramnumret? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

On
Off

4 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842