Ramnumrets placering på Monark Blue Top Fighter

Fråga: Hej Jim. Jag har en Monark Blue Top Fighter M90 från 1954 med 150cc ILO-motor, 1954 årsmodell. Jag har letat efter ramnummer men inte hittat något. Den är inte i registret så det kan bli problem eller?

Med vänlig hälsning

Bosse

 

Svar: Jag har svårt att tro att det skulle finnas ramar utan ramnummer – möjligtvis om en ram sålts som reservdel en gång i tiden. Någonstans på ramen bör alltså numret finnas om det inte är bortslipat. Vanliga placeringar är vid styrhuvudet, främre motorfästet eller något av ramrören under sadeln. En vanlig orsak till osynliga ramnummer är att någon varit lite väl generös med sprutspackel och topplack vid omlackering.

Ett trick som arkeologer använder sig av när de letar hällristningar är att lysa längs med ytan på berget med en lite ficklampa så syns varje liten fördjupning tydligt. Samma trick fungerar på stansade ramnummer, men det måste givetvis vara mörkt i rummet. Utan ramnummmer blir det problem vid en registrering, men om och hur det går att lösa får man kolla med bilprovningens tekniska avdelning.

Någon som vet var Bosse ska leta efter ramnumret? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen