Honda PC 50 som börjat låta illa i motorn

Fråga: Hej! Jag har en Honda PC 50 som har börjat låta konstigt efter senaste mopedrallyt. Mitt under körningen så började den bli lite tröttare än vanligt och när man står still med motorn igång så låter det som två kugghjul som inte ”går i varandra”. Känner mig hemma i tvåtaktare men manuell koppling med då detta är fyrtakt och automat så vet jag inte riktigt var jag ska börja…

Mvh Erik

 

Svar: Jag har tyvärr inte skruvat med Honda PC 50 och de fyrtaktsmotorer som sitter i många andra mopeder. Om motorn börjat gå sämre i samband med att missljudet dök upp kan det vara kamkedjan (om sådan finns). Nu vet jag inte hur oljefördelningen är på motorn, men om den är uppdelad i motorolja och växellådsolja kan man se om någon av oljorna uppvisar extra mycket ”metallglitter” som kan vara ett tecken på ett haveri – eller en nära förestående sådant. Då kan man i så fall se i vilken del av motorn som det ”sjuka” sitter.

Men hur som helst så tycker jag bestämt att du ska ta isär motorn tills du hittar orsaken till ljudet och ”tröttheten” innan det sker något allvarligt.

Någon hondakunnig som kan tipsa Erik om orsaken till oljudet?

Jim Lundberg

Rulla till toppen