Honda PC 50 som börjat låta illa i motorn

Honda PC 50 som börjat låta illa i motorn

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har en Honda PC 50 som har börjat låta konstigt efter senaste mopedrallyt. Mitt under körningen så började den bli lite tröttare än vanligt och när man står still med motorn igång så låter det som två kugghjul som inte "går i varandra". Känner mig hemma i tvåtaktare men manuell koppling med då detta är fyrtakt och automat så vet jag inte riktigt var jag ska börja...

Mvh Erik

 

Svar: Jag har tyvärr inte skruvat med Honda PC 50 och de fyrtaktsmotorer som sitter i många andra mopeder. Om motorn börjat gå sämre i samband med att missljudet dök upp kan det vara kamkedjan (om sådan finns). Nu vet jag inte hur oljefördelningen är på motorn, men om den är uppdelad i motorolja och växellådsolja kan man se om någon av oljorna uppvisar extra mycket "metallglitter" som kan vara ett tecken på ett haveri – eller en nära förestående sådant. Då kan man i så fall se i vilken del av motorn som det "sjuka" sitter.

Men hur som helst så tycker jag bestämt att du ska ta isär motorn tills du hittar orsaken till ljudet och "tröttheten" innan det sker något allvarligt.

Någon hondakunnig som kan tipsa Erik om orsaken till oljudet?

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842