Papper till MC via ramnummer

Fråga: Kan jag få tag på ett registreringsbevis till min Suzuki 750 GT 1973 om jag bara har ramnumret?

Christer

Svar: På ett eller annat sätt ska det säkert gå att få tag ett registreringsbevis. Vägtrafikregistret är ordnat så att fordonsinformationen är styrd till registreringsnumret men alla nu registrerade fordon är också sökbara via chassi- eller ramnummer. Avregistrerade fordon kan vara sökbara på chassinumret i upp till cirka sju år innan uppgifterna gallras bort.

Om du har tur kan det räcka med att du kontaktar Transportstyrelsen eftersom det är ett så pass nytt fordon.

Om det saknas information om chassi/ramnummer i Vägtrafikregistret måste du ha tag i fordonets registreringsnummer. Ett tips är att leta sig tillbaka i ägarkedjan och kanske få napp den vägen. När du väl fått tag i numret kan du beställa en vidimerad kopia av det tidigare registreringsbeviset hos Riksarkivet.

Därefter ansöker du om ursprungskontroll. Fordon som skrotats med intyg av en auktoriserad bilskrotare efter den 1 juni 2007 kommer inte godkännas vid ursprungskontrollen (4 kap. 4§ TSFS 2015:63). Är det skrotat före den 1 juni 2007 och fordonet är av en årsmodell som är 30 år eller äldre finns det dock inga hinder för ett godkännande vid ursprungskontrollen.

Observera att detta avser personbilar, lätta lastbilar och bussar upp till 3500 kg. Motorcyklar som skrotats av en auktoriserad bilskrotare efter 1 juni 2007 ska kunna gå att få godkända vid en ursprungskontroll, sedan är det upp till besiktningsföretaget att identifiera fordonet samt bedöma om fordonet kan anses så trafiksäkert att det kan registreras.

Robert Gustavsson

Länk: Riksarkivet

Rulla till toppen