Var satt BSA motorn?

Fråga: Hej! Jag har hittat en gammal BSA 125 cc motor i samband med husaffär. Tyvärr vet jag inte om den kommer från en BSA Bantam eller om den kommer från någon av de svenska tillverkare som använde BSA-motorer kring 50-talets början. Den har motornummer UYD62579. Någon som vet vilken mc den kan ha använts i?

Gunnar Söderström

 

Svar: Jag vet inte om man kan spåra vilken motorcykel en BSA-motor suttit i utifrån numren på motorblocket som man kan göra på Villiers motorer. Nu vet jag inte hur din motor ser ut, men det är troligtvis en D1-motor som kom 1948. Denna såldes först på export och hamnade sedan även i BSA Bantam när den modellen kom.

Även om Bantam var en storsäljare tror jag inte att de var så vanliga i Sverige. På grund av alla bombade fabriker efter andra världskriget rådde det motorbrist i Europa under efterkrigsåren och här hemma i Sverige köpte motorcykeltillverkarna in alla motorfabrikat det kunde komma över för att få fart på svensk motorcykelproduktion.

Monark var en av de största aktörerna ihop med Nyman Verkstäder (NV) och Husqvarna. Mest troligt kommer din motor från en Monark M70 eller M 71. De första motorerna hade en svänghjulsmagnet av fabrikatet Wipac (Wico – Pacy). Men om den skulle ha batteritändning är det troligare att den kommer från en Bantam.

Jim Lundberg

Var satt BSA motorn?
Monark M71 med BSA 125 cc-motorn.
Rulla till toppen