Vilken årsmodell har min Mustang Mamba?

Fråga: Hej. Undrar vilken årsmodell jag har på en Mustang mamba med ramnummer 10875?

Felix

 

Svar: Eftersom mopeder inte är registrerade hos myndigheterna så som bilar och motorcyklar finns det inga register att leta i som knyter ihop ramnummer med årsmodell. Tillverkaren kan ha uppgifter sparade men då det gäller gamla mopeder är tillverkaren ofta borta. Mustangfabriken lades ner 1994.

Vanligaste sättet att åldersbestämma en moped är att titta på daterade reklambilder och jämföra alla detaljer med den moped man har. Vi har tagit upp detta tidigare och några modeller samt förändringar går att läsa i artikeln Mustang Mamba år för år

En annan metod är att ”gaffla” in årsmodellen om man kan få tag på mopeder med känd årsmodell och jämföra sitt ramnummer med ens eget. Exempel: Du hittar två Mustang Mamba, en med ramnummer 10900 (=högre) och en med ramnummer 10800 (=lägre). Om bägge är av årsmodell 1974 så är ju din det också eftersom numret hamnar mellan dessa.

Ibland kan man datera mopeden med hjälp av hastighetsmätaren där det undertill kan stå tillverkningsår/månad. Men – det gäller ju mätaren och inte nödvändigtvis resten av mopeden.

Jim Lundberg

Rulla till toppen