Modell och årsmodell på Monarped

Fråga: Hej! Jag äger en Monark Monarped med ramnummer 365260-349. Den tycks sakna svingskydd och kedjeskydd, motorn har kick vilket borde innebära att det är en 60-talare, men konstruktionen på övriga delar av mopeden känns som 50-tal. (Om det nu inte är en budgetvariant) jag skulle vilja ha reda på vilken modell och årgång så jag kan hitta rätt typ av kåpa samt skydd! Tack på förhand! // Love Tedelind   

Svar: Hej Love! Modellnumret finns medtaget i Monarpedens ramnummer, i din mopeds fall är detta 349. Monarped 349 är tillverkad från och med 1959 till 1961 som en budgetmodell. Denne hade däremot ILO-motor med pedalstart. Under 1961 fanns även en identiskmodell gällande karossens utförande som var lite dyrare. Modellen heter 1211 och den var utrustad med ILO:s kickstartade motor.

Frågan är om din moped har modifierats under åren. Kanske motorn bytts ut men vi kan inte heller utesluta att en 349-ram av misstag användes till den karossmässigt lika modellen 1211 under året 1961. Jag har sett det förr på orörda originalmopeder, men det hör inte till vanligheten.

1961-årsmodell av både 349 och 1211 fanns i färgerna blå, röd eller svart. Samtliga med gråvita detaljer. Tidigare årsmodeller av 349 var blå och gråvit.

 

 
Modell och årsmodell på Monarped
Kedjeskydd på modell 1211 med kickstartad ILO-motor. Karossen är identisk med Monarped 349.

Ta en titt på motorns skylt. Är årtalet för motorn stansat? Om så är fallet så ska det finnas ett årtal under texten Baujahr, vilket betyder tillverkningsår på tyska. Om motorn är utbytt hjälper det inte för att ta reda på mopedens tillverkningsår men det kan vara en hjälp för att ta reda på om motorn faktiskt bytts ut. 

Skicka gärna in en bild på din moped om möjlighet finns.

josefine.andersson@classicmotor.se

Josefine Andersson

Rulla till toppen