Packningsklister som släpper lätt vid demontering

Fråga: En ventilkåpspackning läcker. Enligt vissa råd skall packningscement användas i nederkant, närmast avgasrören. (vattenkyld mc, twin). Fått rådet att använda silikon. Jag skulle ha velat ha en sträng som går att lägga med spetsig strut på packningen mot vevhuset och kanske låta torka innan montering. För att sedan vid nästa ventilspelskontroll kunna dra av utan att behöva skrapa bort cementen från vevhuset. Finns sådan packningscement?

Olle Ström

 

Svar: Ett gammalt trick när man använder packningssilikon är att man rengör den ena tätningsytan väldigt noga med exempelvis aceton och sedan stryker man på lite olja eller tunt med fett på den andra tätningsytan. När silikonet kläms fast och härdar så fastnar det bara på den rengjorda ytan. När man tar isär delarna så sitter silikonen snyggt och prydligt fast på den ena delen och klarar ofta både en och två återmonteringar utan risk för läckage.

Tänk bara på att inte göra standardfelet som många gör – att klämma ihop delarna helt innan silikonet har härdat. Då kläms nästan allt silikon bort och tätningen blir osäker. Tricket är att nästan klämma ihop delarna helt och låta silikonet härda i detta läge. Därefter kan man klämma ihop det helt – då kommer silikonfogen att fjädra och hålla tätt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen