Tennspackla under krom på ljuddämpare?

Fråga: Angående att tennspackla på ljuddämpare, kan detta stämma då smältpunkten på tenn ligger på ca 235 grader. Vore bra att veta då jag funderar på att kroma om en gammal Rex-dämpare med bulor. Bökigare att hårdlöda, Vet ej hur varm dämparen kan tänkas bli under drift?

mvh Nils

 

Svar: Det kan vara lite riskabelt då tenn smälter vid dryga 200 grader, men det är lite avhängigt vilken typ av motor (hur många hästkrafter per kubik) man har och hur långt avgasrör det är. Avgastemperaturen är olika mellan olika motortyper, men på en äldre tvåtaktsmotor med låg litereffekt så kan den kanske ligga på 500 – 600 grader, beroende på varvtal och belastning.

Jag mätte temperaturen på avgassystemet med en IR-termometer på min JB 128 efter en halvmils körning och fick fram följande temperaturer (med motorn fortfarande igång):

Kröken närmast cylindern:                       200 grader.

Längst fram på ljuddämparen:                 125 grader

Längst bak på ljuddämparen:                   100 grader

Tyvärr så är IR-termometrar inte så pålitliga när man mäter på blanka ytor (krom) och vill då gärna visa en för låg temperatur, så jag kan inte säga att min mätning är korrekt och typisk. Det man kan göra är att droppa på smält lödtenn på olika ställen längs med avgassystemet. När tennet landar på metallen så stelnar det i formen av ett stekt ägg på ytan.

Sedan drar man en liten tunn ståltråd runt avgassystemet över varje tennklick så att de sitter fast. Om man nu provkör så ser man om och var tennet smälter utefter avgassystemet. Men kolla även med kromfirman vad de rekommenderar. Sedan är det även så att ett motorfel som exempelvis sen tändning eller mager bränsleblandning kan höja avgastemperaturen rejält. Då kan ju i värsta fall en dyr omkromning gå åt pipan om tennet smälter under det tunna koppar/nickel/kromskalet.

En sak till: Kromfirmor är inte särskilt förtjusta i avgasrör då en sotig och oljig detalj kan förstöra hela krombadet för dem. Kliniskt rent brukar vara kravet för att de ska ta emot avgasrör och ljuddämpare – även om de går att plugga i ändarna.

Jim Lundberg

Tennspackla under krom på ljuddämpare?
Droppar man smält tenn på en metallyta så stelnar dropparna till små ”stekta ägg” som man kan testa temperaturen med. Om de smälter på ljuddämparen så är det för varmt för tennspackling.
Rulla till toppen