Bensinkran på EU-moped?

Fråga: Finns det bensinkran på en EU-moped och var sitter den i så fall? Hjälper ett barnbarn att starta upp en nyinköpt sådan. Bensin finns i och det går att blåsa bakåt i slangen vid bränslefiltret men inte suga ur bensin, heller inget självtryck ner.

Tommy Larsson

 

Svar: Jag är dåligt insatt i modernare mopeder, men det kan vara så att bensinkranen är vakuumstyrd. Då fungerar den så att man leder ett undertryck via en slang från motorns insug till ett membran i kranen som i sin tur släpper på bensinen ner till förgasaren när motorn startat. Dessa kranar brukar dock ha ett ”Pri-läge” där man kan öppna kranen manuellt om förgasaren är tom på bränsle – annars uppstår moment 22.

Det kan möjligtvis vara så att tanken sitter så pass lågt att motorn måste suga fram bränslet med en pump. Eftersom jag inte vet vad det är för fabrikat och årsmodell på den aktuella mopeden kan jag inte söka information.

Någon som vet mer om bensinkranen på Tommys moped? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan. Detta kräver inloggning och det går till så här

Jim Lundberg

Rulla till toppen