Samma ljusspolar i JB 150 och Husqvarna Drömbåge?

Fråga: Hej, jag undrar kan man byta ljusspole mellan Husqvarna Drömbåge och JB 150cc. om

Inte – var kan man köpa spolar?

Nisse

 

Svar: Jag har tyvärr inte bägge dessa motorer ”på hyllan” så att jag kan jämföra och testa om spolarna passar mellan dem. I de reservdelslistor jag har finns inte bägge motorerna med i samma lista så att man kan jämföra reservdelsnumren.

I Boschkatalogen från 1958 är Drömbågens ljusspolar med och där har de följande (Bosch) beteckningar: ZAK 35 Z 66 (höger spole) samt ZAK 35 Z 65 (vänster spole). Men JB-motorn finns inte med i denna katalog.

Nu vet jag inte vilken motor som ska få nya spolar, men är det Husqvarnamotorn kan du kolla med TS Trading eller Erik Linding om de har spolarna du söker. Är det JB 150-motorn som ska få nya spolar kan du kolla med C-G Jansson i Borlänge på telefon 070-229 68 43.

Annars är det marknader som gäller eller att annonsera i tidningen Classic Motor vilket är gratis för privatpersoner. Om du har spolarna, men att dessa är defekta så är de lätta att linda om utan specialmaskiner. Jag har inte exakta lindningsdata, men det handlar om cirka 200 varv med en relativt grov emaljerad koppartråd.

Man får mäta tjockleken på originaltråden och sedan räkna antal varv när man lindar av den gamla tråden. Den inre änden av tråden är fastlödd i spolens stomme. Att handlinda 200 varv med så pass grov tråd är inget problem och tar kanske någon halvtimme. Viktigt är att man håller tråden sträckt och lindar snyggt med varven tätt intill varandra. Gör man fel i början av lindandet så kommer spolen att växa fort och då kanske man inte får plats med all tråd som det var tänkt. Det är inte noga på varvet – blir det fel på 5 – 10 varv är det inget som märks i praktiken då varje varv endast ger cirka 30 mV (0,03 Volt)

Ha också koll på lindningsriktningen på spolarna. Bägge ljusspolarna sitter parallellkopplade och samverkar därmed. Lindar man den ena ljusspolen åt fel håll kommer den att jobba mot den andra spolen och då kommer det ingen ström. Emaljerad (lackad) koppartråd finns bland annat hos ELFA.

Jim Lundberg

Rulla till toppen