Hur vänder man framdrevet på Husqvarna Flinta?

Fråga: Hej. Skulle montera nytt framdrev på 2-växlad husqvarna flinta men saknas det frästa spåret för låsringen på nya drevet. Är lite fundersam om det gamla suttit vänt med rätt sida ut också. Ska ”förhöjningen” på drevet vara vänt in mot motorn eller mot muttern?

Tom

 

Svar: Om du med ”låsring” menar vikbricka så är jag med. Vikbrickor måste ju förankras i något och då brukar brickan ha en liten knast som sticks ner i ett hål i drevet, medan kanten på brickan viks upp (därav namnet) mot en av flatsidorna på muttern som håller drevet. Saknas hålet för en vikbricka får man låsa muttern på annat vis eftersom framdrev är härdade och svåra att borra i. . En fjäderbricka under muttern är en metod, men då drevet är härdat är det så hårt att brickan inte hakar tag i drevet som det är tänkt. Annars är några droppar Loctite ett bra trick.

Hur drevet ska vändas vet jag inte säkert, men det brukar sitta som på bilden ovan. Kedjan får ju inte ta i motorblocket och ska dessutom spåra med bakdrevet. Man kan kolla spårningen genom att lägga en lång stållinjal mot sidan av fram- och bakdrev så ser man om drevet sitter för långt in eller ut.

Jim Lundberg

Rulla till toppen