Hur shimsas kickaxeln på Sachs?

Fråga: Hej! Jag undrar hur man shimsar in kickaxeln på en 2-växlad Sachsmotor. Var ska shimsen placeras och hur mäter man vilket shims som behövs?

Svar: Hej!  För att mäta axialspel bör man använda en indikatorklocka. Men man kan också använda känsel och syn även om det inte ger exakta värden. Känseln är effektivast och där märker man av de riktigt små spelen.

Tillåtet axialspel för kickaxel är 0,1 mm och shimsen placeras enligt pilen i sprängskissen ovan. Ett så pass litet spel ska vara kännbart, men inte synbart.

Om du har ett större glapp bör du kontollera att du har kvar brickan under kickderevet nr.11 i bild ovan och nr.14 nedan. Anledningen till att dessa sprängskisser visar olika placeringar av denna bricka, beror på tillverkningsåret för motorn. Katalogbild ovan är från 1962, nedan från 1976.

 

 

Hur shimsas kickaxeln på Sachs?
Kickstartdelar Sachs 50/2 KS från katalog 1976. Shimsen är numrerade som del 12.

Shimsen placeras på kickaxeln i vänsterblockhalva, enligt bild nedan. ”Limma” shimsen med fett så att de inte lossnar från axeln när blocken läggs ihop.

Hur shimsas kickaxeln på Sachs?
Kickaxeln placeras och spänns i vänster blockhalva. Sedan placeras de antal shims man behöver. Glöm inte att ”limma” med fett

Sprängskiss Sachs 50/2 1961 och sprängskiss Sachs 50/2 S och KS 1976

Tips om hur man enklast lägger ihop blockhalvor efter shimsning finns här.

Läs även Jim Lundberg bok Stora Tvåtaktsboken, del 1. I den kan man följa Jims steg-för steg renoveringsguide om ett stort antal motor, bland annat Sachs.

Josefine Andfersson

Rulla till toppen