Svårväxlad Husqvarna Rödqvarna

Växellådan i husqvarnamotorn är enkel till konstruktionen och manövreras med en enda gaffel.

Svårväxlad Husqvarna Rödqvarna

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en Husqvarna (Rödqvarna) och den är så svårväxlad. Det går inte växla för hand – man får nästan sparka in växeln. Kopplingen är bytt. Vad göra?

Med vänlig hälsning

Nisse

 

Svar: Nu vet jag inte om motorcykeln har hand- (tank) eller fotväxel, men börja med att kolla så att alla länkage utanför motorn löper lätt och inte låser sig när de belastas. Växellådan i Husqvarnamotorn är enkel och ska inte gärna kunna kärva. Jag förutsätter att det finns olja (0,7 liter SAE 50) i växellådan.

Växlarna hålls i läge med en fjädrande kolv (mittenbilden) och om denna kolv kärvar kan det bli svårt att växla. Jag har svårt att tänka mig att kopplingen är orsaken till problemen då en sådan här växellåda ska gå att växla utan koppling – dock med visst oljud.

Jim Lundberg

På motorns ovansida, nära motornumret, sitter en fjädrande kolv i en plugg. Kolven har ett spår och detta ska passas in över växelsegmentet med sina hack för växellägen.

Växelsegmentet med sina hack för 1:an, friläge, 2:an samt 3:an.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Att starta en gammal motor

1 kommentar

Erik.B: Hehe, jo det var väl lite annat att starta en äldre motor, men om man nu ska vara sån så är just Lister D motorn egentligen inte så krånglig. Jag har en likadan fast 2 hästars versionen som fick...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842