Olja till Honda CB 650 från 1980

Fråga: Hej. Har just köpt en Honda CB 650 från 1980. Den är väldigt välskött, men jag tänkte byta olja i motorn. Tillverkaren rekommenderar en SAE 10W-40, men det måste väl vars speciell MC-olja, eftersom transmission och motor delar olja? Går väl inte med vanlig semisyntisk motorolja från Biltema? Vad rekommenderar ni, helsyntet, eller delsyntet? Hojen har gått ca 5000 mil.

Mvh: Pehr

 

Svar: Jag vet inte när det typiska motorcykeloljorna gjorde sitt inträde på marknaden – alltså motoroljor som är speciellt framtagna för att även fungera ihop med växellåda och koppling eftersom många motorcyklar har gemensam olja för motor, växellåda och koppling.

Om motorcykeloljorna inte fanns, eller var ”Options”, 1980 ska det ju fungera med en ”icke motorcykelolja” av typen SAE 10W-40 då det i så fall inte fanns annat när motorcykeln byggdes. Det som primärt kan påverkas är kopplingens funktion med olika oljetyper. Motorcykeloljorna är framtagna för att fungera ihop med en koppling, men hur stor skillnad det blir kan jag inte svara på.

Att det skulle bli något haveri eller ökat slitage med en ”bilolja” har jag väldigt svårt att tänka mig. Vill du vara 100 procent säker så kollar du med Honda själva.

Jim Lundberg

Rulla till toppen