Kroma om Zündappcylinder

Kroma om Zündappcylinder

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en cylinder till Zundapp CS50 med hårdförkromat cylinderlopp. Cylindern har två djupa repor på grund att att en låsring till kolvbulten har lossnat. Även kolven har skador.

1. Finns det någon firma som ka om-kroma ett cylinderlopp?

2. Har en Nicasil-behandlad cylinder lika lång livslängd som en cylinder med hårdförkromat cylinderlopp?

3. Finns det nya cylindrar att köpa med hårdförkromat cylinderlopp till Zundapp?

4. Finns det flera motorfabrikat än Zundapp med förkromade cylinderlopp?

Göte

 

Svar: Vi tar frågorna i tur och ordning:

1. När det gäller omkromning, alltså att man ska göra om samma behandling som det var original, så vet jag ingen på rak arm som gör detta då Nikasilbehandling har blivit dominerande.

2. Har inte sett någon jämförelse i slitstyrka/livslängd mellan krom och Nikasil, men Nikasil används i väldigt extrema motorer med gott resultat.

3. Det nytillverkas väldigt mycket reservdelar till äldre mopeder idag. När det gäller cylindrar till äldre mopeder finns det nästan bara trimcylindrar. Till just Zündapp är några cylindrar Nikasilbehandlade från början. På övriga framgår det inte vad loppet har för ytbehandling. Tänk på att aldrig använda kromade kolvringar i ett kromat lopp - då skär det.

4. Hårdförkromade cylinderlopp dök på någon gång på 1950-talet om jag minns rätt. I början var det bland annat motorsågar som fick denna typ av cylindrar. Men när det gäller tvåhjulingar var det ett antal fabrikat som valde kromade lopp. Förutom Zündapp var det bland annat Victoria och Husqvarna (Silver- och Guldpilen) som hade denna ytbehandling.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Att starta en gammal motor

1 kommentar

Erik.B: Hehe, jo det var väl lite annat att starta en äldre motor, men om man nu ska vara sån så är just Lister D motorn egentligen inte så krånglig. Jag har en likadan fast 2 hästars versionen som fick...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842