Stum koppling på ILO Piano efter lamellbyte

Fråga: Hej. Har monterat lameller på en ILO G50-motor enligt din Stora Tvåtaktsbok. Pinnen fungerar, men när jag lägger på yttersta brickan med skruvarna och skruvar fast så blir det stumt. Skruvarna ska ju löpa i sina hylsor, men kopplingen öppnar inte lamellerna och frikopplingshandtaget går inte att rubba. Varför?

Vänligen

Arne

 

Svar: Kopplingen på ILO G 50 Piano brukar inte ställa till några problem då den är en ganska simpel konstruktion. Men för att lamellerna ska kunna gå isär vid frikoppling så gäller det att samtliga stållameller ligger exakt rätt så att hålen för fjädrarnas koppar ligger precis i linje med varandra. Man kan få vrida och vända på dessa lameller tills hålen för kopparna ligger lika – annars kommer kopparna att kärva mot lamellerna som då får svårt att röra sig.

Justering av kopplingsfjädrarna går inte att göra utan man drar helt enkelt alla skruvar i botten då det sitter en liten distanshylsa på varje skruv som skruvskallen bottnar mot. Man kan alltså aldrig dra in skruvarna för långt så att fjädrarna blir för mycket hoptryckta.

Den enda justering man behöver göra är att se till att kopplingsarmen på motorns vänstra sida får en frigång på 2 – 5 mm från kåpan räknat. Alltså – när svänghjulskåpan är på plats ska armen kunna röra sig 2 – 5 mm innan kopplingen aktiveras och detta justeras med en skruv på kopplingsarmen.

Jim Lundberg

Stum koppling på ILO Piano efter lamellbyte
Varje fjäderenhet består av en kopp, en fjäder, en distanshylsa samt en skruv. Koppen ska träs genom samtliga stållameller. Distanshylsan förhindrar att man drar ihop fjädern för mycket.Man dra helt enkelt åt skruven tills det tar stopp.
Stum koppling på ILO Piano efter lamellbyte
Kopplingsmekanismen justeras med en skruv på kopplingsarmen. Armen ska ha 2 – 5 mm frigång med svänghjulskåpan monterad.
Rulla till toppen