Kopplingen slutade fungera på Zündapp

Fråga: På min Zündapp 3-växlade kantmotor har kopplingen helt plötsligt slutat fungera när jag var ute och åkte. Kopplingen slutade bara att ta helt plötsligt. Har bytt kopplingstunga, kollat shimsningen på tryckstiftet, lamellerna är också kollade. Dock utan framgång då jag fortfarande inte har någon koppling!

William Forsberg

 

Svar: Nu vet jag inte hur felet uppenbarar sig. En koppling kan ”sluta fungera” på två sätt:

1. Den har slutat driva och bara slirar.

2. Den frikopplar inte utan driver hela tiden.

Orsakerna till dessa fel är då helt olika beroende på symtomen. Om felet är som exempel 1 – att kopplingen har slutat driva, kan felet ligga någon annanstans. Om kopplingen inte driver så går inte motorn att starta eftersom kraften från kicken går till vevaxeln via kopplingen. Om man då kickar runt motorn utan transkåpan så ser man vad som snurrar och inte snurrar när man kickar.

Zündappmotorerna brukar ha två 5 mm kulor i vevaxeln som låser fast vevaxeldrevet i axel. Andra motorer har en krysskil på samma ställe. Kan det ha hänt något där? I så fall syns det om man kickar. Då kommer ju kopplingskorgen och vevaxeldrevet att snurra – men inte vevaxeln.

Hur ser det ut med det kedjedrevet på vänster sida? Om splinesen har rappat på axeln, eller att muttern har gängat upp sig, så slutar ju motorn att driva bakhjulet. Men då ska den gå att kicka igång som vanligt.

Är det istället som i exempel 2 – att det inte går att frikoppla, så borde ju felet ligga i kopplingsmekanismen och där har du ju redan varit.

Jim Lundberg

Rulla till toppen