Lamporna går sönder på Husqvarna Silverpil

Fråga: Hej Jim. Jag har en fråga angående en Husqvarna Silverpil. Det är ju normalt 6 volt på tändsystemet. Jag har monterat ett 12 volts Femsa system. Problemet är att glödlamporna inte håller. Har du någon lösning på det, och i så fall hur? Skulle det fungera att montera 24 volts lampor?

Tacksam för svar.

Stig

 

Svar: Jag är tyvärr inte bekant med detta tändsystem. Är det lik- eller växelström? Finns det någon form av spänningsregulator? Om det inte har någon spänningsregulator så kan det ju vara så att det krävs rätt effekt (Watt) på lamporna för att hålla ner spänningen.

På originaltändsystemet som sitter på silverpilen, och många andra tvåtaktare från perioden, så är spänningen oreglerad från motorn och hålls ner till rätt nivå genom att lamporna belastar ljusspolarna så att spänningen sjunker. Sätter man i för svaga lampor i ett oreglerat system så kommer spänningen att stiga så högt att de brinner upp.

I ditt fall kanske du ska testa med andra 12-voltslampor, fast med högre effekt, för att se om det hjälper. 24-voltslampor kanske håller, men det kan antingen bli så att de lyser för svagt – eller så stiger spänningen så högt att även dessa brinner upp. En 24-voltsslampa med en given effekt belastar inte ljusspolarna så mycket som en 12-voltslampa med samma effekt och då kan spänningen sticka iväg.

Ljusspolarna (Stensholm) i gamla Husqvarna 120 cc samt i JB 128 och JB 150 är på 6 volt, men om man kör dessa utan lampor, alltså obelastade, så ger de nästan 15 volt vid maxvarv på motorn.

Jim Lundberg

Rulla till toppen