Hur får man ut avdragen skruv till gräsklipparkniven?

Fråga: Hej. Har en Briggs & Stratton-motor på min gräsklippare och nu har jag kört i för högt gräs så att bulten som håller fast kniven har gått av, sitter kvar en bit inne i axeln. Har problem att få ut den. Hur få loss den utan att behöva plocka isär hela motorn? Några goda råd?

MVH

Wollf

 

Svar: Om skruven gått av på grund av överbelastning finns det gott hopp om att få ut den. Det är värre om den gått av när man försökt lossa den och den varit fastrostad i gängorna. I ditt fall kan det vara så att stumpen sitter ganska löst inne i axeln.

Det finns särskilda skruvutdragare, så kallade svinpittar, som är en konisk skruv med vänstergänga som man sticker ner i ett borrat hål i den skruv man vill få ur.

Man får då först borra ett hål i skruvens centrum. Diametern på hålet beror på skruvens diameter. Här får man göra en avvägning. Ju större hål man borrar desto grövre skruvutdragare kan man dra i, men om skruven blir för urborrad kan utdragaren göra så att skruven sväller och fastnar i gängorna.

Väljer man ett mindre hål så kommer inte skruven att svälla, men då finns istället risken för att den klenare skruvutdragaren går av och då har man ett stort problem. Utdragarna är härdade och går inte att borra ur om den bryts av och sitter kvar i skruven.

En annan variant är att knacka ner en insexnyckel i hålet. Då får man borra ett hål som är aningen mindre än vad nyckeln är mätt diagonal över två hörn, men aningen större än vad nyckeln är diagonalt över två flatsidor. En nyckel som är 5 mm över flatsidorna är cirka 5,6 mm mätt över hörnen och då bör borrhålet vara 5,1 till 5,2 mm. Är hålet för litet går inte nyckeln ner – är det för stort kommer den att rappa i hålet.

Se bara till att insexnyckel är härdad. Dessa nycklar är svarta, men det finns undantag så testa med en fil. Om filen bara halkar mot nyckeln är den härdad. Det finns andra varianter av utdragare, men då rekommendera jag en stunds googling. Om skruven inte sitter för djupt kan man lägga en mutter över hålet och sedan MIG-svetsa ner i hålet så att skruvstumpen svetsa ihop med muttern. Man får bara se till att man inte svetsar i axeln – då blir det stora problem. I motorblocket sitter det en axeltätning så man får inte värma axeln för mycket eftersom tätningen kan ta skada och då rinner oljan ut. Kyl med våt trasa.

Jim Lundberg

Hur får man ut avdragen skruv till gräsklipparkniven?
Skruvutdragare. Dessa är koniska och vänstergängade för lossande av avdragna skruvar med högergänga. Ibland kan utdragarna få skruven att expandera i hålet så att den fastnar. Ibland går de av och då får man problem då stumpen som blir kvar är härdad och nästan omöjlig att borra ur.
Hur får man ut avdragen skruv till gräsklipparkniven?
En annan variant är att knacka ner en insexnyckel i det borrade hålet i skruven. Silverfärgade (förzinkade) nycklar är inte härdade och alldeles för mjuka för detta. Härdade nycklar är svarta som en konsekvens av härdprocessen, men det finns mjuka nycklar som lackerats svarta för att se ”hårda” ut. Testa med en fil.
Rulla till toppen