Pedalerna snurrar när moppen går

Fråga: Tjena experten! Jag har förvärvat en trampmoped av märket Mustang (1957) med Zündappmotor. Pedalerna är förbundna med kedjekransen på baknavet med kedja och drivningen från motorn via rem till remnav som är fastskruvad på ekrarna på motstående sida bakhjulet.

En dag när jag var ute och körde så började tramporna snurra med väldigt fart. På något sätt så verkar det som om något i navet fastnat. Vad kan ha hänt? Nu snurrar alltid pedalerna när motorn är i gång. Tacksam för ledsagning om hur man kan komma tillrätta med problemet.

Mvh Göransson

 

Svar: Det som har hänt är att frihjulsfunktionen i baknavet har slutat fungera. Det kan i sin tur bero på allt från att något har gängat upp sig till att något har gått sönder. Jag har tyvärr inga uppgifter eller skisser för Mustangmopedernas nav, men på en sådan gammal moped sitter det ett cykelnav bak.

Tvätta rent det det så syns det vad det är för fabrikat. Det kan även stå på momentarmen för bromsen som sitter skruvad mot ramen. Sedan kan man hitta sprängskisser på nätet till de flesta gamla cykelnav. Eller så kontaktar du en cykelhandlare/reparatör med några år på nacken.

Cykelnav är lättmekade, men en skiss underlättar arbetet. Kolla med Stahléns cykel (018-12 00 65) eller CyMo (018-42 54 00) – bägge i Uppsala, om råd och eventuella reservdelar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen