Pedalerna snurrar när moppen går

Pedalerna snurrar när moppen går

Publicerad

Fråga: Tjena experten! Jag har förvärvat en trampmoped av märket Mustang (1957) med Zündappmotor. Pedalerna är förbundna med kedjekransen på baknavet med kedja och drivningen från motorn via rem till remnav som är fastskruvad på ekrarna på motstående sida bakhjulet.

En dag när jag var ute och körde så började tramporna snurra med väldigt fart. På något sätt så verkar det som om något i navet fastnat. Vad kan ha hänt? Nu snurrar alltid pedalerna när motorn är i gång. Tacksam för ledsagning om hur man kan komma tillrätta med problemet.

Mvh Göransson

 

Svar: Det som har hänt är att frihjulsfunktionen i baknavet har slutat fungera. Det kan i sin tur bero på allt från att något har gängat upp sig till att något har gått sönder. Jag har tyvärr inga uppgifter eller skisser för Mustangmopedernas nav, men på en sådan gammal moped sitter det ett cykelnav bak.

Tvätta rent det det så syns det vad det är för fabrikat. Det kan även stå på momentarmen för bromsen som sitter skruvad mot ramen. Sedan kan man hitta sprängskisser på nätet till de flesta gamla cykelnav. Eller så kontaktar du en cykelhandlare/reparatör med några år på nacken.

Cykelnav är lättmekade, men en skiss underlättar arbetet. Kolla med Stahléns cykel (018-12 00 65) eller CyMo (018-42 54 00) – bägge i Uppsala, om råd och eventuella reservdelar.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken dimension har mitt bakdäck?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Grunnar på om någon tjänsteman varit framme med tumstocken och skapat ett eget system istället för att läsa på däcken? Om man flyttar decimalen i första gruppen får man 3.120 vilket är lite drygt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842