Kan man blanda blockhalvor till Husqvarna Flinta?

Fråga: Hej Jim. Flintamotorns blockhalvor är nummermärkta fram nedanför cylindern ex, 45, 45 och jag förmodar att dom är anpassade med varandra. Hur stor risk är det att skruva ihop blockhalvor med olika nummer ex, 45, 85? Vad kan hända och vad är det för risker?

Mvh Donald

 

Svar: De nummer som sitter på varsin sida av delningen mellan blockhalvorna brukar vara en märkning som ska para ihop blockhalvorna – en matchning. Detta gjordes vid tillverkningen, men om det handlar om att alla hål i blocken (lagerlägen) ska sitta exakt mitt för varandra eller om det bara handlar om att det ska vara rätt modell (Tvåväxlad hand/tvåväxlad fot/kickstart/pedalstart/treväxlad fot och så vidare) på halvorna vet jag inte.

Samma märkning finns på många andra fabrikat, exempelvis Sachs, och jag har flera gånger plockat ihop motorer med omatchade blockhalvor utan problem. Jag har fått intrycket av att delarna gjordes med så bra precision att det går att blanda blockhalvor utan att någon axel kommer snett eller att något lager går varmt.

Om man vill testa matchningen mellan två omaka halvor kan man skruva ihop dem med alla axlar på plats och sedan känna efter om någon går trögt. Man ska då ha en blockpackning så att halvorna inte går ihop så mycket att någon axel får noll, eller negativt, axialspel vilket också får axlar att gå tungt.

Jim Lundberg

Rulla till toppen