Diamant 98 cc med utslitet framhjulslager

Äldre tvåhjulingar har hjulager som är uppbyggda av separata delar.

Diamant 98 cc med utslitet framhjulslager

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en DKW Diamant 98cc från 1939 som framhjulslagret och konan är slut i. Var kan man hitta grejor till den, eller vad kan man göra? Konan i navet är fast och det finns ingen märkning utanpå navet vad det är för sort. Axeln har gängen 11x1mm.

MVH

Tore

 

Svar: En vanlig lösning när gamla hjullager med lösa konor och kulor tagit slut är att montera vanliga spårkullager i navet. Om lagerbanan är en del av hjulnavet så är det svårt att bearbeta den med exempelvis en svarv eftersom den är härdad. Det kan fungera med svarvstål av hårdmetall i kombination med låga varvtal. I annat fall får man slipa ur den gamla lagerbanan så att man får dit ett spårkullager i navet.

När man monterar spårkullager så måste man ha en distanshylsa mellan lagrens innerringar så att lagern inte hamnar i spänn när man drar åt hjulmuttrarna. Hylsan bör för säkerhets skull vara någon tiondels millimeter längre än det faktiska avståndet mellan lagren.

Alternativet är att byta ut navet mot ett fungerande. Kolla med Stahléns cykel (018-12 00 65) eller CyMo (018-42 54 00) – bägge i Uppsala om de kan klura ut vad du har för nav.

Jim Lundberg

En variant är att bearbeta navet så att man kan montera spårkullager i det. Mellan lagrens innerringar måste man då ha en distanshylsa så att lagren inte kommer i spänn när man drar åt hjlumuttrarna på axeln. Väljer man avtätade lager (2RS) så klarar de även ett dopp i vatten.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken dimension har mitt bakdäck?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Grunnar på om någon tjänsteman varit framme med tumstocken och skapat ett eget system istället för att läsa på däcken? Om man flyttar decimalen i första gruppen får man 3.120 vilket är lite drygt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842