Felaktig tempmätare

Felaktig tempmätare

Publicerad

Fråga: Jag har en Ford Fairlane 1957, med 312 Y-block där temperaturmätaren visar väldigt varmt. Men motorn kokar inte, och temperaturen i kylaren ligger mellan 79 och 85 grader. Jag har bytt givare och mätare men mätaren visar fortfarande för varmt. Har ni några idéer vad det kan bero på?

Kent

Svar: Jag pratade med några Fordkunniga kompisar som menade att missvisande temperaturmätare är ett vanligt fel på en del av Fords 1950-talsmodeller. Eftersom du mätt temperaturen och bytt givare tror jag att du kan vara lugn. 79-85 grader är helt okej då glykolblandat vatten i ett trycksatt system kokar vid 120-125 grader Celsius (beroende på blandning och tryck).

En av mina Fordkompisar hävdade att vissa mätare går justera. Om jag fattade rätt har de en ruckskruv, ungefär som på en gammal hederlig väckarklocka, som nås via ett hål på baksidan.

Om det inte går att göra så på din bil, och du ändå vill ha kolla på temperaturen är ett alternativ att montera en eftermarknadsmätare, eller varför inte bygga in en tempmästare i kylarlocket (se bilden ovan). Det sistnämnda finns beskrivet i Classic Motor nr 4 2018.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken dimension har mitt bakdäck?

3 kommentarer

Jim Lundberg: Grunnar på om någon tjänsteman varit framme med tumstocken och skapat ett eget system istället för att läsa på däcken? Om man flyttar decimalen i första gruppen får man 3.120 vilket är lite drygt...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842