Felaktig tempmätare

Fråga: Jag har en Ford Fairlane 1957, med 312 Y-block där temperaturmätaren visar väldigt varmt. Men motorn kokar inte, och temperaturen i kylaren ligger mellan 79 och 85 grader. Jag har bytt givare och mätare men mätaren visar fortfarande för varmt. Har ni några idéer vad det kan bero på?

Kent

Svar: Jag pratade med några Fordkunniga kompisar som menade att missvisande temperaturmätare är ett vanligt fel på en del av Fords 1950-talsmodeller. Eftersom du mätt temperaturen och bytt givare tror jag att du kan vara lugn. 79-85 grader är helt okej då glykolblandat vatten i ett trycksatt system kokar vid 120-125 grader Celsius (beroende på blandning och tryck).

En av mina Fordkompisar hävdade att vissa mätare går justera. Om jag fattade rätt har de en ruckskruv, ungefär som på en gammal hederlig väckarklocka, som nås via ett hål på baksidan.

Om det inte går att göra så på din bil, och du ändå vill ha kolla på temperaturen är ett alternativ att montera en eftermarknadsmätare, eller varför inte bygga in en tempmästare i kylarlocket (se bilden ovan). Det sistnämnda finns beskrivet i Classic Motor nr 4 2018.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen