Monark Monarped som rycker till vid halv gas

Monark Monarped som rycker till vid halv gas

Publicerad

Fråga: Hej. Vi har en original Monark Monarped 1959:a med ILO G50 Pianomotor. Den går bra på tomgång och vid gaspådrag samt på höga varv också. Men när man vrider gashandtaget till ungefär halv gas så är det ett märkligt ryck precis där.

Det är som motorn dör till en mikrosekund och sedan ökar varvtalet igen. Om man tänker sig som man släcker och tänder en lampa. Rycket verkar inte komma om jag vrider gashandateget snabbt till max. Någon som har idéer vad detta kan bero på.

Mattias Valkonen

 

Svar: Det låter som att förgasaren ger för mager blandning i mellanfartsregistret. Mager blandning man ge dessa små "ryck" i gången på motorn och till och med ge avgassmällar om det är väldigt mager blandning.

Om motorn nu får för mager blandning vid halv gas så är det trottelålen som styr blandningen. Vid full gas är det huvudmunstycket som styr blandningen. Det som är lite knepigt i ditt fall är att förgasaren på ILO-motorn, oavsett om det är en Pallas eller Encarwi, saknar trottelnål.

Börja med att göra en noggrann rengöring av förgasaren och dess munstycken. Man kan testa med ett större huvudmunstycke, men då detta arbetar från halv till full gas kan det leda till att motorn börjar fyrtakta tidigt på full gas. En annan anledning kan vara att flottören stänger lite för tidigt så att flottörhusnivån blir för låg vilket ger magrare blandning. Låna en flottör från en fungerande förgasare och testa.

Huvudmustycket ska ha en storlek på 45 oavsett om det är en Pallas- eller Encarwiförgasare. Pallasförgasaren har ett nålmunstycke som ska ha storlek "A 806".

Problemet kan eventuellt vara tändningsrelaterat så testa med att byta tändstift och se till att det har rätt elektrodavstånd vilket är 0,5 mm. Kolla om rycket vid gaspådrag är lika om framlyset är på eller inte. Om detta skulle påverka motorns gång kan det vara aktuellt att justera brytaravståndet.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Demontera kopplingen på Victoria EM 50

7 kommentarer

mekgoran: jomen när du kan den där motorn så kommer intresset att öka mycket , om intresse finnes.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842