Monark Monarped som rycker till vid halv gas

Fråga: Hej. Vi har en original Monark Monarped 1959:a med ILO G50 Pianomotor. Den går bra på tomgång och vid gaspådrag samt på höga varv också. Men när man vrider gashandtaget till ungefär halv gas så är det ett märkligt ryck precis där.

Det är som motorn dör till en mikrosekund och sedan ökar varvtalet igen. Om man tänker sig som man släcker och tänder en lampa. Rycket verkar inte komma om jag vrider gashandateget snabbt till max. Någon som har idéer vad detta kan bero på.

Mattias Valkonen

 

Svar: Det låter som att förgasaren ger för mager blandning i mellanfartsregistret. Mager blandning man ge dessa små ”ryck” i gången på motorn och till och med ge avgassmällar om det är väldigt mager blandning.

Om motorn nu får för mager blandning vid halv gas så är det trottelålen som styr blandningen. Vid full gas är det huvudmunstycket som styr blandningen. Det som är lite knepigt i ditt fall är att förgasaren på ILO-motorn, oavsett om det är en Pallas eller Encarwi, saknar trottelnål.

Börja med att göra en noggrann rengöring av förgasaren och dess munstycken. Man kan testa med ett större huvudmunstycke, men då detta arbetar från halv till full gas kan det leda till att motorn börjar fyrtakta tidigt på full gas. En annan anledning kan vara att flottören stänger lite för tidigt så att flottörhusnivån blir för låg vilket ger magrare blandning. Låna en flottör från en fungerande förgasare och testa.

Huvudmustycket ska ha en storlek på 45 oavsett om det är en Pallas- eller Encarwiförgasare. Pallasförgasaren har ett nålmunstycke som ska ha storlek ”A 806”.

Problemet kan eventuellt vara tändningsrelaterat så testa med att byta tändstift och se till att det har rätt elektrodavstånd vilket är 0,5 mm. Kolla om rycket vid gaspådrag är lika om framlyset är på eller inte. Om detta skulle påverka motorns gång kan det vara aktuellt att justera brytaravståndet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen