Hur hårt ska muttrarna dras i kopplingen på Victoria MS 51?

Fråga: Hej Jim, skrev för en tid sedan om min Victoria MS 51-motor som centrummuttern till kopplingen lossnade på. Har nu dragit och låst denna med Loctite gänglåsning och hoppas att den sitter denna gång.

Nu till en ny fråga; hur mycket ska muttrarna till tryckplattan dras? Den bottnar ju strax under gängorna. Ska då muttrarna dras till det tar dikt emot?

Egon Jansson

 

Svar: Pinnskruvarna till kopplingsfjädrarna har en ansats under gängan som muttern stannar mot (undre bilden). På en del andra motorfabrikat saknas denna ansats och då kan man ofta dra ner muttern så långt att fjädern trycks ihop helt och blir stum.

Men på Victoria drar man bara åt muttern tills det tar stopp mot denna ansats. Något värde i åtdragningsmoment kan jag inte komma med. Om jag minns rätt är gängan M5 på dessa skruvar/muttrar och då bör åtdragningsmomentet ligga runt 0,5 Kgm (ca 5 Nm) eller lägre och det är få momentnycklar som kan ställas in på så låga värden. Skulle gängan vara M6 så gäller 1 Kgm eller lägre (ca 10 Nm).

Man får dra lite med känsla helt enkelt. Vill man ha extra sinnesro kan man ha på lite Loctite på dessa muttrar, men det är osannolikt att dessa gängar upp sig. Dels är de dragna mot ansatsen och dels så fungerar kopplingsfjädern som en låsbricka om muttern skulle släppa från ansatsen.

Jim Lundberg

Hur hårt ska muttrarna dras i kopplingen på Victoria MS 51?
Pinnskruvarna i Victoriamotorn har en ansats (pilen) som man drar muttern mot. I och med denna konstruktion kan man inte justera fjäderspänningen på respektive fjäder genom att ändra höjden på muttern.
Rulla till toppen