Är dagens bensin skadlig för äldre plasttankar?

Var bensinen snällare mot plast förr i tiden?

Är dagens bensin skadlig för äldre plasttankar?

Publicerad

Fråga: Hej, Har hört att dagens bensin ska vara skadlig mot äldre plasttankar. Tänkte starta upp en offroadhoj av årsmodell 1970 med original plasttank. Vad bör jag använda för bensin? Alkylatbensin med tvåtaktsolja?

/Lars Larsson

 

Svar: Dagens bensin innehåller mer lätta kolväten än vad den gjord på 1970-talet. Dessutom innehåller all "Mack-bensin" cirka 5 % etanol. Om något av dessa angriper plasten i äldre tankar vågar jag inte svara på, men jag har sett bensindunkar av plast från 1980-talet som fortfarande är i bruk, trots att bäst-före datum brukar vara 10 år från tillverkningsåret räknat.

Om alkylatbensin är "snällare" mot plasten i äldre tankar vet jag inte heller, men alkylatbensin har en "jämnare fördelning av kolväten" och kan vara mindre aggressivt. En variant kan ju vara att behandla tanken på insidan med ett tanktätningsmedel som då bildar en tank i tanken som skyddar plasten från kontakt med bensinen.

Jim Lundberg

Bensindunkar av plast har en datummärkning som visar när den är tillverkad (år & månad). Man brukar rekommendera att dunken kasseras efter 10 år.

Dunken på bilden är tillverkad i april 1985 och borde kasserats 1995, men används fortfarande av undertecknad till bensin för motorsågen,

Den uppvisar inga tecken på sprickor eller att den hårdnat trots 33 års förvaring av bensin.

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Demontera kopplingen på Victoria EM 50

7 kommentarer

mekgoran: jomen när du kan den där motorn så kommer intresset att öka mycket , om intresse finnes.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842