Är dagens bensin skadlig för äldre plasttankar?

Fråga: Hej, Har hört att dagens bensin ska vara skadlig mot äldre plasttankar. Tänkte starta upp en offroadhoj av årsmodell 1970 med original plasttank. Vad bör jag använda för bensin? Alkylatbensin med tvåtaktsolja?

/Lars Larsson

 

Svar: Dagens bensin innehåller mer lätta kolväten än vad den gjord på 1970-talet. Dessutom innehåller all ”Mack-bensin” cirka 5 % etanol. Om något av dessa angriper plasten i äldre tankar vågar jag inte svara på, men jag har sett bensindunkar av plast från 1980-talet som fortfarande är i bruk, trots att bäst-före datum brukar vara 10 år från tillverkningsåret räknat.

Om alkylatbensin är ”snällare” mot plasten i äldre tankar vet jag inte heller, men alkylatbensin har en ”jämnare fördelning av kolväten” och kan vara mindre aggressivt. En variant kan ju vara att behandla tanken på insidan med ett tanktätningsmedel som då bildar en tank i tanken som skyddar plasten från kontakt med bensinen.

Jim Lundberg

Är dagens bensin skadlig för äldre plasttankar?
Bensindunkar av plast har en datummärkning som visar när den är tillverkad (år & månad). Man brukar rekommendera att dunken kasseras efter 10 år. Dunken på bilden är tillverkad i april 1985 och borde kasserats 1995, men används fortfarande av undertecknad till bensin för motorsågen, Den uppvisar inga tecken på sprickor eller att den hårdnat trots 33 års förvaring av bensin.
Rulla till toppen