Fram-King mopeder med olika emblem

Fram-King mopeder med olika emblem

Publicerad

Fråga: Varför hade Fram-King-mopederna olika emblem framtill, nedanför styret? Såldes mopederna med olika märkning? Svårt att hitta informationom mopederna, speciellt sent 1950-tal och tidigt 1960-tal. Känner till att King är från Helsingborg.

Svar: Fram-King bolagen var två separata bolag som sålde samma mopeder under var sitt märke ända fram till. Märket King tillhörde AB Industrikompaniet i Helsingborg som köpte upp aktiemajoriteten i cykeltillverkaren Fram, AB Josef Eriksson (1955 namnbyte till AB Fram Cykelkompaniet) i Uppsala. Med tiden kom mopederna att kallas Fram-King och i början av 1970-talet flyttades nästan hela produktionen till Helsingborg.

Detta är anledningen till att samma mopedmodeller kan ha märkningen Fram eller King. Mopederna fanns även som OK, Bricent och Trim-mopeder. Dessa bolag ägdes även dem av Industrikompaniet King.

Josefine Andersson

Annons från Fram- Kingbolagen

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Demontera kopplingen på Victoria EM 50

7 kommentarer

mekgoran: jomen när du kan den där motorn så kommer intresset att öka mycket , om intresse finnes.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842