Hur lossas svingen på Compact?

Fråga: Hej! Hur tar man bort svingen på en Crescent Compact? Ska byta bussningar. Mvh Hasse

Svar: Hej Hasse! Compactens sving/bakgaffel är monterad med en vanlig axel som förs genom ramen och hålls på plats med M10 muttrar i vardera ände om bakgaffeln. Detta gör att man ska kunna knacka ut den när muttrarna lossats. Många gånger har denna axel rostat fast i ramen och det krävs lite extra kraft för att driva ut den.

Spraya med exempelvis 5-56 i vardera ände och låt dra. Prova sedan att driva axeln med hjälp av ett dorn och hammare från sida till sida. Om inte detta hjälper så går du vidare med värme. Varmluftspistol går att använda, men det tar tid att få axeln varm. Svetslåga går betydligt snabbar, men var försiktig om du är rädd om lacken. Prova att driva ut axeln igen efter du värmt.

Om inte något av detta hjälper så finns bara alternativen hydralisk press eller vinkelkap. Axeln går alltid att pressa ur ramen, men var aktsam så du inte kröker ramfästet för sving och motor. Vinkelkap används om du istället väljer att kapa av axel och lossa sving från ram, men du har fortfarande kvar jobbet att driva ut axelstumparna ur genomföringen.

Ny axel finns att köpa hos de flesta mopedbutiker.

Josefine Andersson

Rulla till toppen