Hur lossas svingen på Compact?

Hur lossas svingen på Compact?

Publicerad

Fråga: Hej! Hur tar man bort svingen på en Crescent Compact? Ska byta bussningar. Mvh Hasse

Svar: Hej Hasse! Compactens sving/bakgaffel är monterad med en vanlig axel som förs genom ramen och hålls på plats med M10 muttrar i vardera ände om bakgaffeln. Detta gör att man ska kunna knacka ut den när muttrarna lossats. Många gånger har denna axel rostat fast i ramen och det krävs lite extra kraft för att driva ut den.

Spraya med exempelvis 5-56 i vardera ände och låt dra. Prova sedan att driva axeln med hjälp av ett dorn och hammare från sida till sida. Om inte detta hjälper så går du vidare med värme. Varmluftspistol går att använda, men det tar tid att få axeln varm. Svetslåga går betydligt snabbar, men var försiktig om du är rädd om lacken. Prova att driva ut axeln igen efter du värmt.

Om inte något av detta hjälper så finns bara alternativen hydralisk press eller vinkelkap. Axeln går alltid att pressa ur ramen, men var aktsam så du inte kröker ramfästet för sving och motor. Vinkelkap används om du istället väljer att kapa av axel och lossa sving från ram, men du har fortfarande kvar jobbet att driva ut axelstumparna ur genomföringen.

Ny axel finns att köpa hos de flesta mopedbutiker.

Josefine Andersson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Demontera kopplingen på Victoria EM 50

7 kommentarer

mekgoran: jomen när du kan den där motorn så kommer intresset att öka mycket , om intresse finnes.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842