Sachs 502-motor som tappat orken vid låga varv

Fråga: Hej! Jag har en Sachs 502/1a x (italienska 502/1as) som helt saknar ax och ork i låga varv. Även med varm motor och hög ingångsfart blir det kryphastighet i varje uppförsbacke. Jag har nytt munstycke/nål, nya kolvringar och justerat tändning. Allt enligt originalspecifikation.

Även dreven ser fräscha ut och är 13/20 som original. Jag misstänkte då något med kopplingen, men efter att nu ha klyvt motorn och tittat ser allt ut och känns som nytt. Är dock amatör på denna motor så vet inte riktigt vad man ska leta efter. Ska tilläggas att motorn startar väldigt lätt och dör nästan aldrig. Har ni någon idé om vad som kan vara problemet?

Lenny

 

Svar: Nu förutsätter jag att förgasare och tändning är justerat enligt tillverkarens specifikationer. I så fall låter det som att motorn/avgassystemet är igensotat. Om så är fallet kan motorn gå bra på tomgång eftersom avgasmängderna då är små. Men när man vrider på gasen ökar mängden avgaser och då kan en förträngning leda till att motorn går dåligt – den blir ”kontaminerad” av sina egna avgaser. Sotet sitter i avgasporten, kröken samt i ljuddämparen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen