Yamaha FS1 som inte vill starta efter renovering.

Fråga: Har ett par frågor angående min Yamaha FS1 som jag har renoverat nu. Har ett stort problem med att den inte går igång. Jag får i gång den bara med chocken men den går väldigt illa. Har en originalförgasare. Har fasiken prövat allt.

Den har ny reedventil, har prövat höja nålventil, bytt munstycke, gjort så klart rent förgasaren. Det går inte att kicka i gång den, utan den måste ges en springstart. Som sagt går bara på choke, undrar om den kan ta tjuvluft? Har du något bra idé Jim?

Mvh Berra

 

Svar: Det låter verkligen som att motorn får tjuvluft någonstans eftersom den vill ha höga varv samt choke för att starta. Kolla så att ingen av packboxarna i vevhuset har hoppat ur sitt hål. Stålkantade packboxar sitter oftast som berget, men de som är gummiklädda kan ibland glida ur sina hål.

Botemedlet är då att avfetta packboxen utsida samt hålets insida i blocket. Sedan stryker man på lite Loctite eller liknande låslim på packboxens utsida vid monteringen. Loctiten smörjer lite vid monteringen så att packboxen lättare glider in och låser fast den när Loctiten härdat. Ibland hoppar fjädern bort från tätningsläppen vid montering.

Andra orsaker kan vara läckande cylinderfotspackning eller insugspackning. Men det kan även vara något fel i förgasaren. Kan du testa med en annan förgasare så kan du utesluta detta. Kolvringsbrott kan leda till att motorn måste upp i höga varv för att tända.

Jim Lundberg

Yamaha FS1 som inte vill starta efter renovering.
Gummiklädda packboxar vill ibland krypa ur sina hål.
Rulla till toppen