Treans växel går inte i på Monark M90

Fråga: Hej har en Monark M90 med ILO 150cc. Den är svår att växla. 1:an och 2:an går bra men 3:an vill inte gå i efter körande. Har bytt olja. Den har stått i ett garage ca 20 år men den startar och går bra. Vad skall jag göra?

Bo Oskarsson

 

Svar: Frågan är om treans växel gick att få i när motorcykeln ställdes undan för 20 år sedan. Om trean gick att få i då så lär det inte vara något haveri som orsakat felet. Om jag förstått det rätt går trean att få i när motorn är kall, men inte när man kört en stund?

Om kopplingen tjuvdrar kan det bli svårväxlat och framför allt knepigt att få i friläge när man står stilla med motorn igång. Innanför kåpan baktill på höger sida sitter justerskruven för kopplingsmekanismen (övre bilden). Lossa muttern och justera med skruven tills kopplingsarmen får en frigång på cirka 10 mm ute vid vajerfästet.

Under denna justering sitter växelmekanismen. Lägg i tvåans växel. När denna ligger i ska det se ut som på mittenbilden. Klinkan ”A” (den rörliga trekanten) ska då ligga lika långt från hacken i segmentet ”B”, både upptill och nertill.

För att kunna justera detta måste man dra loss det övre kuggsegmentet som sitter på sin axel med en kona. Här krävs en avdragare med invändig gänga M20x1,5 (bilden längst ner). Här finns ingen krysskil, utan det kan hamna hur som helst. Man vrider då det övre segmentet tills klinkan hamnar rätt. Sedan knackar man det på plats och drar åt dess mutter.

Tyvärr så sitter axlarna på ILO-motorn lite utsatta för grus och vägdamm så att hålen för axlarna i blocket kan nötas upp så att de börjar glappa, vilket kan påverka växelmekanismens funktion. Då får man borra upp hålen och bussa ner den till rätt mått.

Jim Lundberg

Treans växel går inte i på Monark M90
För att alla växlar ska kunna gå i ska klinkan (A) ha lika långt till hacken på segmentet upptill och nertill.
Treans växel går inte i på Monark M90
Växlarna justeras genom att man ändrar positionen på det övre segmentets läge på sin axel. Detta måste dras av med en särskild avdragare.
Rulla till toppen