Varför gick det hål i kolven på vespan?

Svetslågor kan uppstå på fler ställen. På denna mopedkolv är det troligtvis ett för stort kolvringsgap som lett till att en del av förbränningsflammorna har skjutit ner vid sidan av kolvtoppen och bränt bort material där.

Varför gick det hål i kolven på vespan?

Publicerad

Fråga: Varför fick jag hål på kolven på min Vespa P 200?

Jan Andersson

 

Svar: Hålet i kolven brukar ofta sitta rakt under tändstiftet och det som händer är att motorn har gått varm på grund av sen tändning, mager blandning eller fel värmetal på tändstiftet (för mjukt/varmt).

När motorn blir för varm blir även tändstiftet varmare än normalt och när bränsleblandningen pressas in i spalten runt stiftets isolatorfot under kompression kommer den bränslemängden att antändas av värmen som skapar en liten svetslåga ur tändstiftet som hela tiden träffar kolven på exakt samma ställe vilket blir många tusen gånger på en minut. Till slut har denna lilla svetslåga bränt hål i kolvtoppen.

Kolla därför att förtändningen, förgasarinställningar och värmetal på tändstiftet är de rätta för din modell. Ett delvis blockerat huvudmunstycke ger mager blandning så en förgasarrengöring är en bra början.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Jims nya bok på gång

1 kommentar

morian: Hej Det ser spændende ud med Jims nye bog. Jeg har allerede de to Stora Tvåtaktsboken. Hvad koster den ny bog? Venlig hilsen Jesper (fra Danmark)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842