Borra ur avbruten borr i avdragen pinnbult

Fråga: Hej! Har ett aluminiumtråg med en M6 pinnbult i som gått av under godsets yta. Försökte svetsa på mutter med MIG men lönlöst. Dålig svets och/eller sitter som berget. Borrade i centrum men gick väl på lite hårt då borret gick av ca 2 cm in i bulten. Vad använder man för att borra ut ett borr? Eller har ni några andra knep?

Mvh

Malte Svensson

 

Svar: En avbruten borr i en skruv är lite av ett ”worst case scenario”. Det går inte att borra ur en borr då den är så hård. Möjligtvis kan man fräsa ut den med en hårdmetallfräs hos en mekanisk verkstad.

Det man kan prova själv är att använda en Dremel och ett diamant- eller hårdmetallstift och slipa bort den avbrutna borren. Tålamodskrävande, men möjligt.

Men det finns ett trick som jag själv inte har testat, men som är intressant – salpetersyra. Aluminium är normalt väldigt känslig för diverse syror och angrips direkt och löses upp i ett gasmoln.

Men salpetersyra är undantaget. Den syran angriper inte aluminium, men däremot stål. Detta trick fick jag från svenska Alfa Romeo-klubben om jag minns rätt. Så här går det till: Man tar ett kort aluminiumrör som man ”limmar” fast över hålet med silikon. När silikonet har härdat häller man salpetersyra i röret tills det nästan är fullt.

Nu kommer syran att angripa allt av stål, men ”struntar” i aluminiumet. Tack vare röret får man en reservoar med syra då syra förbrukas när den angriper något. När allt är klart (okänt hur lång tid det tar) ska det bara vara ett rent hål kvar.

Problemet, och orsaken till att jag inte testat detta, är att det är svårt att får tag på salpetersyra. Om du testar detta vill jag gärna höra hur det gick! Tänk på att syror är syror så använd skyddsutrustning och god ventilation.

Jim Lundberg

Rulla till toppen