Avgaspackning eller inte på JB 128

Avgaspackning eller inte på JB 128

Publicerad

Fråga: Hejsan Jim det var länge sedan. Monarken M75 från 1949 har gått som dagligt transportfordon hela sommaren och vid ett tillfälle kom jag i diskussion med byns smed som mekade med dessa som ung. Han vidhåller att det inte användes någon avgaspackning till denna JB 128 och jag tycker nog att man borde. Jag hittar visserligen ingen i reservdelslistan utan har använt en standard 30mm packning. Vad är din erfarenhet?

Ulf Jensen

 

Svar: Tittar man i reservdelskatalogen till JB 128-motorn så finns där ingen packning till avgaskröken. Det lär nog fungera utan packning mellan rörets fläns och kanten på pipen i cylindern, bara ytorna på dessa är plana och att de ligger parallellt med varandra.

Men det blir definitivt inte sämre om man lägger dit en packning av koppar eller av koppar/asbest. Om det läcker mellan röret och cylindern kommer knappast motorns gång att påverkas, men det kommer att tränga ut olja som rinner nerför kröken och bränns fast där.

Ibland ska man inte följa reservdelskatalogerna utan vara lite olydig :)

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur vända packbox i Husqvarna Novolette?

18 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Knut. Vad jag vet ska inte alkylatbensin och tvåtaktsolja ha några problem med att "gifta sig" Det finns alkylatbensin som är färdigblandad med tvåtaktsolja (2 %) och jag har inte sett...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842