Frågor om årsmodell och lackering – MCB:s Stockholmare

Fråga: Hej. Har några frågor om Stockholmare med tvåväxlad Sachs och fotbrygga för fotväxling som jag ska hjälpa en kompis att renovera.

Mopeden har styrstång, ej styrfästen, men såklart styrplatta. Ungefär vilken årsmodell kan det vara på denna? Årsmodellen på motorn/id-blecket är skadat så där syns inget.

Undrar även över lite lackeringsalternativ. Tänker lacka själv. När jag sprayade några moppar som grabb med 1K grund, färg och klarlack blev det bra med lite risk för rinning, Nu finns ju tvåkomponents lack på sprayburk. Kan man skippa klarlacken? Eller bör man lägga 2K klarlack ovanpå den också? Alltså förutom en tåligare yta med 2K, ”sträcker sig” denna lack så det blir blankt och fint?

Moppen är ursprungligen blå/turkos och vit, men vet inte den korrekta färgbeteckningen. Kan Ni hjälpa mig med färgkoder?

Hjärtliga hälsningar Peter

Svar: Hej Peter! Av beskrivning på mopeden så förstår jag att du har en MCB av modell 1279. Denna tillverkades från 1968 till och med 1973.För att närmare ålderbestämma mopeden kan man titta på naven.

1968-1971 hade modellen Grimeca nav fram och bak och mellan 1972-1973 Leleunav.

Frågor om årsmodell och lackering - MCB:s Stockholmare
Så här skiljer du på Grimeca och Leleunav

Går det att se om mopeden har en VoV-skylt eller TSV-skylt? VoV-beteckningen ändras till TSV någon gång under 1971.

Nästa steg är att titta på motorns tillverkningsår. Eftersom motorn id-skylt är skadad går man bet där, men du kan även finna tillverkningsåret i höger blockhalva.

 

Frågor om årsmodell och lackering - MCB:s Stockholmare
Sachs 50/2 höger blockhalva. 71 = 1971, Sex prickar = sjätte månaden på året. Den undre cirkeln med nummer 42 är för mig okänt vad det betyder.

Nu till lackeringen. 1279 fanns i metallblå-vit samt garantaröd-vit. Den metallblå som du har och den granatröda lacken är metallic.

Tvåkomponentslack innebär att du har härdare i lacken.  2K-lacken torkar därför mycket snabbare än 1K som kan ta flera veckor att torr och den blir inte lika tålig (speciellt mot bensin) som som den med två komponenter. Metalliclacker ska alltid ha klarlack oavsett om de är en eller två komponenter. Se till att du köper grund, bas och topplack som är kompatibla med varandra. Fråga på färghandeln om du är osäker.

Däremot handlar det alltid om mängden färg du sprayar om ytan blir blank eller matt. Blir grov eller får rinningar.

Numer har även de flesta sprayburkar bra munstycken som ger en oval sprutbild. Låt lacken torka mellan de olika varven och spraya först i vinklar och vrår.

Metallblå på sprayburk finns här

Josefine Andersson

Rulla till toppen